René van der Gijp noemt Matthijs van Nieuwkerk een randdebiel die hulp nodig heeft

René van der Gijp noemt Matthijs van Nieuwkerk een randdebiel

Gisteravond bij Vandaag Inside kwam het onderwerp van de week sterk naar boven. René van der Gijp noemt Matthijs van Nieuwkerk een randdebiel die hulp nodig heeft.

‘Het is gewoon een totale randdebiel’

René van der Gijp spaart Matthijs van Nieuwkerk voor geen centimeter. Hij gaat helemaal los en noemt hem zelfs een patiënt die hulp nodig heeft. Na het zien van de onthullingen in de Volkskrant, zegt hij in het programma: “Ik ben echt enorm geschrokken, dat meen ik echt. Het is gewoon een totale randdebiel.”

Matthijs heeft hulp nodig

Maar René vindt dat hij een patiënt is die gek in zijn hoofd is en hulp nodig heeft. Volgens hem kan Matthijs er eigenlijk bijna niks aan doen en valt het anderen er omheen meer kwalijk te nemen dan Matthijs zelf. Zo vertelt hij: “Nee, maar die is niet goed, maar ik vind het meer mensen uit zijn omgeving, Eus bij wijze van spreken (…), en zo’n gozer van de NPO en ook zo’n vrouwtje, Dieuwke Wynia… Die vind ik het meer aan te rekenen dan Matthijs.”

Matthijs is volgens René nu echt te ver gegaan: “Ik ben gewoon, zo zit ik in elkaar, tégen mensen vernederen. Daar ben ik zó op tegen en mensen die dat doen… Dat vind ik het ergste wat er is, dat meen ik uit de grond van mijn hart. En dan hoor ik hier dingen roepen als: ‘Ja, maar Kees Jansma was vroeger ook zo.’ Dan is dat ook een gek!” Hij noemt eenieder die zich zo gedraagt een gek, een patiënt of iemand met een verstandelijke beperking. Daarmee maakt hij Matthijs volgens Wilfred zelf ontoerekeningsvatbaar.

Johan Derksen vindt het heel normaal

Johan Derksen heeft natuurlijk een andere mening en gaat eigenlijk tegen die van René in. Zo zegt hij: “René zijn mening respecteer ik zeer, maar hij zegt ook terecht dat hij uit de voetballerij komt. René heeft nooit in de maatschappij onder een baas gewerkt en is ook nooit in de maatschappij een baas geweest, maar als je een toko leidt, dan kom je weleens in de omstandigheid dat je iemand tot de orde moet roepen.”

Hij vindt dus dat René het niet snapt, omdat hij nog niet eerder op die manier met mensen zou hebben gewerkt en het normaal zou moeten zijn dat er uitgevallen wordt. “Dat hoort dan niet zoals Matthijs dat doet, want dat is doorgeslagen en dat kan niet – dat ben ik met je eens, maar er vallen weleens woorden. Zo ben ik opgevoed bij de kranten waar ik gewerkt heb en zo was je zelf als baas ook. Er vielen weleens harde woorden.” Dat is toch echt wel een heel ander verhaal, Johan, maar dat ter zijde.

‘Gespleten persoonlijkheid’

Wilfred vraagt aan Johan of hij zichzelf in Matthijs herkent. Johan antwoordt daarop: “Nee, maar ik vind het zo raar dat we nu doen alsof we het allemaal niet wisten. Het was hier overal bekend, overal werken mensen die met Matthijs gewerkt hebben. Wij hebben ook iemand op de redactie die bij Matthijs gewerkt heeft. Die heeft gezegd: ‘het is ongelooflijk hoe hij kon uitvallen’.” Volgens Johan stond alle druk van het programma op de man in beeld: Matthijs. Hij noemt zijn ‘gespleten persoonlijkheid’ niet goed, maar zegt te begrijpen dat mensen hem lieten doen wat hij deed, omdat anders het hele programma zou zijn ingestort. Volgens mij is dat nou precies onderdeel van het probleem, toch?

Volgens Johan ligt het niet aan Matthijs

Johan durft nog een stapje verder te gaan, want hij impliceert dat het aan de medewerkers zelf zou liggen: “Ik vind het allemaal zo overdreven. Die mensen die er allemaal erg last van gehad hebben… Zouden die mensen ooit bij zichzelf te raden gegaan zijn: ‘misschien hebben wij ons werk niet zo goed gedaan’?” Waarop Wilfred vraagt: “een geluidsman die… het gebeurt bij ons toch ook wel eens dat er een fragment ingestart wordt… Dan worden wij toch ook niet gek?”

‘Dan ben je ziek!’

“Als jij als mens er een soort lol in hebt om mensen te vernederen, ben je ziek. Dan ben je ziek”, stelt René weer, maar Johan gelooft niet dat Matthijs er lol in had. “Matthijs maakte zich oprecht boos, omdat Matthijs een perfectionist is. Hij wilde een top programma maken tot in de kleinste finesses.”

Matthijs heeft volgens René dringend hulp nodig. “Mensen vernederen vind ik ziek. Ik vind het ziekelijk. Dan ben je een patiënt. Dan is het in je jeugd misgegaan, echt. Hij is een patiënt, hij is een narcist, hij is alles. Het is een gek. Het is wel een man die heel erg in zichzelf is gaan geloven. Een Jezuscomplex had-ie.”

‘Luister, het is lelijk mis met jou’

Volgens René zou hij ingegrepen hebben als zoiets dergelijks bij dit programma het geval was: “Als jij tegen iemand zegt hier: ‘Nu zeg je tegen mij sorry meneer Derksen en op je knieën’, dan tik ik jou op je rug en zeg: ‘Johan, luister, het is lelijk mis met jou. Ga terug naar Grolloo en denk er drie maanden over na.’”

Wat een prachtig stukje tv is dit. Bekijk het fragment hieronder terug en laat je mening horen in de commants.

Bekijk Vandaag Inside hier terug.

15 reacties op “René van der Gijp noemt Matthijs van Nieuwkerk een randdebiel die hulp nodig heeft

 1. Pieter zegt:

  Gijp zegt.
  Wat een sukkel.
  Heeft een krantenartikel gelezen en gaat helemaal los.
  Ik denk dat Gijp eerder hulp nodig heeft dan Matthijs.. o, wacht … Gijp zat al reeds een poosje huilend thuis met een burn-out. Matthijs niet.

  3
  16
 2. Ferry Bolknak zegt:

  DWDD was vijftien jaar lang de beste talkshow met het hoogste niveau.

  En de rest van de talkshows is superslecht.

  De drie mannetjes bij VI zwetsen een eindje rond voor 500k per jaar.
  Dat maakt het nog niet interessant of zo.

  3
  10
 3. Renate van der Gijp zegt:

  Laat Gijpie maar kletsen.
  Bij VI hebben we nu eenmaal afgesproken dat één van ons
  de tegenstander is. Dan ken de rest discussiëren

  René is nou tegen Matthijs.
  En Johan is altijd voor de familie de Mol

  3
  0
 4. Jimmy Saville zegt:

  Nouja, als de rest superslecht is, is het ook niet moelijk om de beste te zijn. Zo won ik ooit de 3de prijs tijdens een judo wedstrijd, er deden dan ook maar drie mensen mee. Dat zegt dus weinig over mijn judo-kunsten.

  2
  0
 5. De heer Jezus Christus zegt:

  Gijpie heeft gewoon gelijk! Je kan best boos worden op iemand die iets verkeerds doet maar iemand op z’n knieën sorry laten zeggen is wel effe iets anders volgens mij begreep Johan dat ook niet helemaal

  4
  0
 6. De poepeter zegt:

  Er moet wel iets heel verschrikkelijks gebeuren om op je knieën sorry te moeten zeggen bv als je vergeten bent om je sokken in de wasmand te gooien dan kan ik het wel begrijpen

  2
  0
 7. Marlo zegt:

  Gijp is ook een patiënt. In het echt is het een depressieve gast die heel anders is dan op tv. Had ook zijn ex vrouw een paar beuken gegeven.
  Hele tv wereld is een neppe bende.

  4
  0
 8. De Anaalist zegt:

  #TeamGijp… sinds dat Johan zn vaccinaties heeft gehad zit meneer continue te raaskallen. Je merkt ook in de reactie van Rene dat Johan net zo erg is als Matthijs.

  8
  0
 9. René van der Gijp zegt:

  Ik vond dat hele DWDD een kutprogamma. Die Mathijs gedraagt zijn eigen alsof hij de terug gekeerde Jezus zelf is.
  Doe mij maar 2 kneuzen die een programma aan een tafel in een rukbunker maken!

  5
  0
 10. Pingpongping zegt:

  Wanneer gaan jullie Gijp eens exposen?

  Het boek dat zijn ex schreef is in de ban gedaan, maar daar staat in dat hij haar meerdere malen sloeg. Over vernederen gesproken… vandaar dat ie gister zo de aanval zoekt.

  1
  0

Reacties zijn gesloten.