Instagram

Oh, nee! Te veel witte mannen op televisie

Bolle Jan doet er wat an

God… Elke keer als je denkt dat we de bodem van de put wel hebben geraakt weten we nog dieper te zakken. Dit keer omdat er ‘te veel witte mannen op televisie’ zijn. Zucht…

Onderzoek door feministen

Een of ander feministische vrouwenbelangenorganisatie genaamd WOMEN INC heeft een onderzoek ingesteld waar uit gebleken is dat ‘maar’ drie op de tien mensen op tv vrouw blijken te zijn. En dat is niet inclusief! Bah, wat naar!

Waarom is het niet inclusief? Ten eerste, omdat er niet genoeg vrouwen op tv zijn. Maar wat ons betreft ook nog een tweede reden waarom dit niet kan: ze hebben het over mannen en vrouwen. Hoe zit het dan met alles wat er tussenin zit?! Ik weet zeker dat iemand als Thorne zich nu buitengesloten voelt.

Oké, maar even serieus: lekker boeien! Mannen zijn schijnbaar nou eenmaal succesvoller op tv. Prima, toch? Vrouwen doen weer andere dingen beter dan mannen. Hou nou toch eens op met het gezeik… Maar nee, de omroepen gaan hier nu verandering in brengen.

Voor het feministische onderzoek zijn verschillende Nederlandse mediamakers en communicatieprofessionals ondervraagd. Zestig procent hiervan denkt dat Hilversum nu meer aandacht besteed aan inclusiviteit dan vijf jaar geleden. Goh! Wat een verrassend resultaat. Het meerendeel zegt ook rekening te houden met diversiteit onder vrouwen. Wat goed! Waarom doen ze dat dan? Omdat mediamakers een grotere druk vanuit de maatschappij voelen om dit te doen dan vijf jaar geleden.

RTL wil het te witte team opvullen met beperkten

Ook Peter van der Vorst is geïnterviewd door de vrouwenbelangenorganisatie. De misstanden rondom The Voice of Holland zouden bij RTL meer bewustzijn hebben gecreerd: “Het gelijkheidsdenken is nu vast onderwerp van gesprek geworden op de werkvloer.”

Het is begrijpelijk dat de misstanden bewustzijn hebben gecreëerd. Dat is alleen maar hartstikke goed, zou je denken. Maar het kan ook echt te ver gaan. Peter vervolgt namelijk: “Dat is soms best ingewikkeld. Niet iedereen zal zich in elk programma herkennen, maar iemand moet zich ook niet buitengesloten voelen. We willen dit zo goed mogelijk inrichten aan de voorkant. Als kijkers zich toch niet gerepresenteerd voelen, dan gaan we daar het gesprek over aan.”

Tegenwoordig moet je dus in een programma in ieder geval een transformer, een homoseksuele en een non-binair persoon hebben. Anders representeer je niet iedereen en zullen mensen zich buitengesloten voelen. Er moet ook meer kleur in komen. En daar houdt het niet op: “Ook kijken we naar de toegankelijkheid van onze platformen voor mensen met een beperking, daar moeten we meer aan doen.”

Ook de diversiteit binnen de teams moet beter. Kom op, Peter: “De man-vrouwverhouding is redelijk op orde, maar we zijn nog vrij wit en ik zou graag meer mensen met een beperking zien binnen onze teams. Het argument dat ‘we ze niet kunnen vinden’ geldt niet, we moeten anders zoeken.” Overigens wel gek dat hij over een te wit team spreekt en dan zegt dit te willen opvullen met beperkten, haha!

NPO

Dat was RTL, maar ook NPO is natuuuurrrrliijjjjkkk bezig om ‘belangrijke stappen’ te zetten richting het inclusief maken van het media-aanbod en het team achter de schermen. Woordvoerder Thijs van Soest zegt hierover: “Ons gezamenlijke doel is meer diversiteit in beeld, achter de microfoon en achter de schermen. Maar het gaat ons ook om het realiseren van een inclusief werkklimaat. Dit vraagt de volle inzet van de gehele publieke omroep. Wat we daarbij belangrijk vinden is om via bewustwording, vanuit een intrinsieke motivatie, gedragsverandering te bewerkstelligen.”

NPO heeft zelfs een projectleider diversiteit en inclusie en diegene spreekt over een traineeship om de omroep zowel voor als achter de schermen inclusiever te maken: “Het gaat vooral om meer mensen van niet-westerse afkomst, maar ook om meer mensen met een beperking aan het werk krijgen binnen de publieke omroep.”

Omroep ZWART

En dan gaan we nog een stapje verder, want welke omroep is het meest woke van alles? Omroep ZWART natuurlijk. Als iemand vindt dat er te veel witte mannen op televisie zijn, is het deze omroep wel. Medeoprichter en beste vriend van ons, Akwasi, vindt dat alle omroepen inclusief moeten zijn en niet alleen zij: “Tegelijkertijd betekent het feit dat Omroep ZWART er nu is niet dat het hele medialandschap diverser en inclusiever is geworden. Dat mag je niet alleen van ons verwachten.”

Akwasi vertelt aan WOMEN INC dat ze een discriminerende vacature hadden uitgezet, omdat ze anders niet inclusief genoeg waren. “Wij realiseerden ons dat we met twee mannen Omroep ZWART aan het besturen zijn. Toen we een hoofdredacteur zochten, hebben we daarom heel bewust de keuze gemaakt om alleen mensen die zich niet als man identificeren uit te nodigen voor een gesprek”, aldus Akwasi.

Wauw… (Gelukkig zijn wij super inclusief met een beperkte Dennis en een Jan met te hoog BMI. Er mag alleen wel wat meer kleur bij. En een vrouw!)

Nog geen reacties