Televisie

John de Mol faalt wegens verboden fusie tussen Talpa en RTL

John de Mol faalt wegens verboden fusie tussen Talpa en RTL

John de Mol faalt wegens verboden fusie tussen Talpa en RTL. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bepaalt dat de fusie niet door mag gaan, omdat er een monopolie zou ontstaan waarbij RTL vrijwel alle commerciële zenders op de Nederlandse televisie in handen zou krijgen. Voor John de Mol zal dit een zwarte bladzijde zijn uit zijn carrière, maar voor BN’ertjes is dit gunstig.

Floppend Talpa is niet meer te redden

Inmiddels is het alweer zo’n twee jaar geleden dat bleek dat een fusie tussen Talpa en RTL op de plank lag. Voor zowel John de Mol als Peter van der Vorst was dit natuurlijk een prachtige oplossing geweest, want dan hadden ze écht samen over televisieland kunnen regeren. Vooral John zou hier beter uitkomen, omdat alles wat hij momenteel maakt constant flopt en het bij RTL gewoon stukken beter gaat. Misschien komt dat ook omdat ze daar niet omkomen in de criminele werknemers, maar dat ter zijde.

John de Mol faalt wegens verboden fusie tussen Talpa en RTL

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bepaalt dat de fusie niet door mag gaan, omdat er een monopolie zou ontstaan in televisieland. Bijna alle commerciële zenders zouden op dat moment in handen zijn van eendezelfde partij en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.

Zwarte dag voor Talpa

Voor Talpa is dit natuurlijk een zwarte dag, maar Talpa-directeur Pim Schmitz reageert uiteraard vrij positief: “De fusie was in mijn ogen het allerbeste antwoord geweest op de uitdagingen waar de markt ons voor stelt. […] We zijn de fusie vanuit kracht gestart en zullen nu de toekomst met onze creativiteit verder vorm gaan geven om de grote uitdagingen het hoofd te bieden. We kijken hier vol vertrouwen naar uit.” Die heeft een mediatraining gehad. Maar goed, het slechte nieuws wordt zogenaamd nog prima opgepakt.

TV-producenten zijn blij

Onze kijkcijferkenner Tina Nijkamp vraagt zich af: “Is dit nou goed of slecht nieuws? Tja, dat is voor allerlei partijen anders: RTL en Talpa zullen vanzelfsprekend enorm balen. De tv-producenten zullen opgelucht zijn. De kans is nu groter dat niet alles door John de Mol en Fremantle gemaakt gaat worden.” Andere tv-producenten zullen inderdaad zeker opgelucht zijn, want die maken op deze manier tenminste nog enigszins kans op een plek in de televisiewereld. Anders waren ze praktisch gezien van de baan geweest.

BN’ertjes zijn blij

Voor de BN’ertjes die werkzaam zijn op de televisie is dit een stuk beter nieuws. “Ook de presentatoren van RTL en Talpa, bijvoorbeeld Ruben, Edson, Wendy, Gerard, Chantal en Art, als ook de NPO-presentatoren die graag een overstap willen maken in de toekomst zullen niet ontevreden zijn. Er valt meer te onderhandelen qua salaris want RTL en Talpa blijven nu concurrenten”, aldus Tina. Zo blijkt maar weer: een zwarte dag voor John de Mol betekent een gouden dag voor vele anderen.

Nog geen reacties