John de Mol kan radio-imperium gedag kussen

John de Mol kan radio-imperium gedag kussen

De radio FR-frequenties gaan volgend jaar opnieuw geveild worden en dat betekend slecht nieuws voor de media maffiabaas. John de Mol kan radio-imperium gedag kussen, want waar hij nu nog de machtigste is, komt daar straks verandering in.

Op de veiling

Momenteel is ome John eigenaar van Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica. Dat zijn grote spelers op de commerciële radiomarkt, maar volgend jaar zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Een oorlog tussen mediagiganten is aangekondigd wegens de veiling van verschillende FM-frequenties voor de radio.

Natuurlijk heeft John geprobeerd om de veiling tegen te houden, maar in hoger beroep is gisteren besloten dat de veilig toch echt gewoon gaat plaatsvinden. Zelfs almachtige John kreeg het niet voor elkaar om deze oorlog te voorkomen. Maar wat betekent dit voor Talpa?

John de Mol kan radio-imperium gedag kussen

Talpa zal nu zelf opnieuw moeten bieden op FM-frequenties. Dat betekent dat John weer veel centjes neer moet tikken. En dat niet alleen: het risico bestaat ook dat een bepaalde frequentie voor z’n neus weggekaapt wordt. En daar houdt alle ellende voor onze meneer de Mol niet bij op, want het kabinet heeft bepaalt dat één partij nu maximaal drie frequenties in zijn bezit mag hebben.

‘Wat een klap voor Talpa’

John heeft momenteel vier verschillende radiostations en zal daarom één moeten laten sneuvelen. Rob Goossens gaf bij RTL Boulevard het volgende te kennen: “De verwachting is dat Veronica het loodje gaat leggen.” Aangezien dat de minst succesvolle van de vier is, is dat natuurlijk een snelle rekensom.

Mediakenner van NPO Radio 1, Ron Vergouwen, tweet: “Wat een klap voor Talpa. Vooral de toekomst van Radio Veronica lijkt nu onzeker. Maar ook voor de andere kleine commerciële zenders worden het hele onzekere maanden…” En dat klopt. Zijn wij nu in een rouwproces terechtgekomen? Nee, zeker niet.

De fusie die nooit meer gaat plaatsvinden

Bij het AD wordt er zelfs nog gesproken over welke gevolgen dit zal hebben voor de fusie tussen Talpa en RTL, maar daar denken wij al niet over na, want volgens mij weet de hele wereld al dat die samenwerking er nooit meer gaat komen. In ieder geval mogen we een mediaoorlog gaan verwachten waarvan we hopen dat John de verliezende partij gaat zijn.