BNNVARA negeert jarenlange angstcultuur door Matthijs van Nieuwkerk

BNNVARA negeert jarenlange angstcultuur door Matthijs van Nieuwkerk

Goedemorgen lieve Roddelpraat-kijkers. Wat een prachtige dag vandaag. De Volkskrant is naar buiten gekomen met hét artikel over De Wereld Draait Door en Matthijs van Nieuwkerk. Het is een artikel waarvan we allemaal al lang wisten dat die ging komen. Die dag is nu eindelijk aangebroken. Trutje Tim Hofman reageert op de kwalijke zaak, BNNVARA negeert jarenlange angstcultuur door Matthijs van Nieuwkerk

Angstcultuur bij DWDD

Tientallen oud-medewerkers stellen in de Volkskrant dat er jarenlang een angstcultuur heerste achter de schermen bij De Wereld Draait Door. Dat kwam door het grensoverschrijdende gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. De krant deed maandenlang onderzoek naar deze angstcultuur bij het NPO-programma.

Extreme woede-uitbarstingen

Verschillende betrokkenen verklaren dat Matthijs van Nieuwkerk extreme woede-uitbarstingen had achter de schermen. Er werd ’toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd’. Hierdoor kregen tientallen medewerkers last van psychische klachten, stress en een gevoel van onveiligheid waar ze vandaag de dag ook nog last van zouden hebben. De top van BNNVARA meerdere keren gewaarschuwd zijn over de zaak, maar werd er nooit ingegrepen.

‘Het was alsof de duivel in hem kroop’

Er vielen tientallen incidenten plaats. Door een redacteur wordt een voorbeeld aangehaald. Er was tijdens de opnames een fout in het geluid gekomen. De geluidsman moest hier zijn excuses voor aanbieden door te zeggen: ‘sorry meneer van Nieuwkerk’. Een betrokkene vertelt dat het over alle grenzen heen’ ging: ‘Het was alsof de duivel in hem kroop’.

Matthijs reageert: ‘dat spijt me enorm’

Matthijs van Nieuwkerk wilde eerst niet meewerken aan het onderzoek van de Volkskrant, maar nu hij er echt niet meer onderuit komt, verklaart hij:’Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm’. Lekker politiek correct, want wat kan hij ook anders doen?

Eindredactrice moest hem temmen

Door medewerkers werden Matthijs van Nieuwkerk en eindredactrice Dieuwke Wynia gezien als het gouden duo achter het programma. Zij zouden samen regeren, maar Dieuwke verklaart het moeilijk te hebben gehad. “Ik worstelde met Matthijs. Zijn woedeaanvallen waren heftig, hij leek op zulke momenten een ander persoon”, vertelt ze.

“Als we het hebben over daders en slachtoffers, dan zit ik in een grijs gebied. Ik heb Matthijs zo vaak proberen aan te spreken op zijn gedrag, hem zo vaak gevraagd zich anders op te stellen tegenover mensen. Als hij was uitgevallen, dan belde ik hem ’s avonds. Soms ging hij dan gewoon nóg een keer los tegenover mij”, verklaart ze nu.

Zelf was Dieuwke ook niet helemaal onschuldig, want ze erkent zelf ook ‘bot’ en ’te weinig invoelend’ te zijn geweest. Daar heeft ze spijt van, laat ze weten. Maar: het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk zou ze meerdere keren bij de directeur, Frans Klein, hebben aangegeven. Hij deed er echter helemaal niets mee. Volgens Frans zou hij er wel iets mee gedaan hebben. Oh, wat dan? Hij ‘heeft de redactie groter gemaakt’. Heh? Ja, precies. Zelf verklaart hij nu ook wel dat dit ‘misschien onvoldoende’ is geweest. Goh…

BNNVARA is geschrokken en ‘wist er niks vanaf’

Hoe reageert BNNVARA op dit alles? Op de enige manier hoe ze zouden kunnen reageren, namelijk door te zeggen geschrokken te zijn. Alsof ze het nog niet wisten… Wel erkent de omroep dat ze Matthijs van Nieuwkerk en Dieuwke aan hadden moeten spreken op hun gedrag. Ze noemen het ‘pijnlijk’ dat het niet gebeurd is. Opvallend is wel dat dit dingen zijn die jarenlang hebben gespeeld en waar meerdere mensen getuige of slachtoffer van waren. Hoe het kan dat BNNVARA dit zogenaamd niet wist, is mij een raadsel.

De omroep verklaart daarnaast ook: “De druk om een mooi programma te maken mag nooit ten koste gaan van onze medewerkers.” Inmiddels heeft de omroep ook een externe hulplijn geopend. Het o zo brave BNN reageert natuurlijk door nu binnen de lijntjes te kleuren. “Wij willen dat er nooit meer een cultuur kan ontstaan waarin dit soort gedrag geaccepteerd wordt.” Momenteel worden er nog zware gesprekken gevoerd met Matthijs van Nieuwkerk.

Tim Hofman: ‘het mag nooit meer gebeuren’

Trutje Tim Hofman reageert nu eindelijk ook op het hele gedoe. Binnen ‘zijn eigen omroep’ blijken nu namelijk misstanden te hebben voorgevallen. En dat terwijl hij voor die omroep een award-winnend item had gemaakt over misstanden bij TVOH. Oeps… Hoe zou Tim er op reageren?

“Stuk over DWDD net gelezen en ben -uiteraard- ook geschrokken. Dit is op alle vlakken buitensporig. Zelf ben ik er vaak te gast geweest, maar dit heb ik nooit zo meegekregen”, schrijft Tim op zijn Instagram. Hij vervolgt: “Er gingen volgens mij altijd wat geruchten rond in de media, die kende ik, net als jullie. We hebben ook geen meldingen gehad bij BOOS, zoals dat bij TVOH wel het geval was.” Dat zal heus zo zijn. Mede omdat BOOS van de omroep in kwestie is, maar dat ter zijde. “Enfin, goed dat VK dit opgetekend heeft. En nogmaals: alles wat in dat stuk staat gaat alle perken te buiten en mag nooit meer gebeuren.”

Tim Hofman DWDD Reactie

29 reacties op “BNNVARA negeert jarenlange angstcultuur door Matthijs van Nieuwkerk

 1. Georgina Verbaan zegt:

  Ik zat daar eens om te klagen over zwarte Piet en toen heeft Mathijs mii backstage in mijn tieten geknepen.

  18
  0
 2. Fred Boredom zegt:

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er een grote hoeveelheid stagieres bij DWDD rondliepen die ècht niet wisten wat er moest gebeuren.

  Dan krijg je frustraties en geschreeuw.
  Dat is logisch.

  7
  0
 3. Birgit zegt:

  Werken met een deadline is altijd spannend toch?

  Mensjes die daar niet tegenkunnen moeten maar wat anders gaan doen
  Maar hier heeft Volkskrant 70 woke-engeltjes geciteerd uit het millenials tranendal die gekwetst zijn

  6
  0
 4. Peer Massollinus zegt:

  Zwaktebod Volkskrant.
  Achteraf makkelijk praten.
  En de zachte eieren hebben het hoogste woord.
  Slordige journalistiek.
  Hoort in het AD thuis.
  Niet in de Volkskrant.

  5
  1
 5. Kevins zegt:

  Zijn er nog Kevins hier die ook veel met onhebbelijke BN-ers hebben moeten werken? Ik denk dat Roddelpraat hiermee een nieuwe markt qua juice kan aanboren

  6
  0
  • Froukje Belshout zegt:

   Definieer onhebbelijk.
   Millenials zijn fakking eigenwijs.
   Als je ze iets uitlegt op de verkeerde toon hebben ze hun jas al aangetrokken.

   6
   0
  • Opa kevin zegt:

   Deze man ook ontmoet. Tegen mij hield hij zich braaf
   Tegen zijn team ventileerde hij zijn stress Zeker geen leiderschapsmateriaal. In het veld had deze een kogel van zijn eigen manschappen gekregen.

   2
   0
  • Jacco Horendol zegt:

   Medeplichtige? Piepkuiken was afhankelijk van Matthijs voor 2000 euro per avond.
   Zonder DWDD had niemand geweten wie die brabantse clown was.

   6
   0
 6. Floris Weyers zegt:

  If you can’t stand the heat stay out of the kitchen. Matthijs maakte het beste programma van de Nederlandse TV, dat lukt niet als je een slapjanus bent.

  4
  1
  • Beterweter zegt:

   Grappige is dat dat dus geldt voor Mathijsje. Die kon de druk van een talkshowtje niet aan. En ventileerde die spanning op zijn team. Juist een enorme slapjanus. Dus lmao je reactie mijn broeder. Nog eens kijken en nadenken.

   2
   1
 7. Gercom Plottist zegt:

  Zelf krijg ik de indruk dat D66 probeert om Frans Klein (directeurtje) te naaien om Shula Rijksman(D66) vrij te pleiten.

  Dan kan Vera Bergsma(D66) baasje worden bij de NPO.

  Dan is de media wel handig, waarvan akte

  8
  0
  • Rianne van Klaveren zegt:

   Vera Bergkamp (d666) is de falende voorzitter van de Tweede Kamer die helemaal niets zelf kan.

   Die is uitermate geschikt om voor een riant jaarsalaris de NPO naar de verdommenis te helpen, net zoals ze er nu een bende van maakt

   4
   0
  • Inside the Boundaries zegt:

   Het was John de Mol.
   Die heeft via Volkskrant gewerkt aan het ontslag van Matthijs van Nieuwkerk.
   Er ligt bij Talpa een nieuw contract voor Matthijs klaar.

   4
   0
  • Gercom Plottist zegt:

   D66 Staatssecretaris Uslu (Media & Cultuur) wil nu snel een actieplan zien: directiewissel wordt niet uitgesloten.
   Snel alle posities met D66-getrouwen bezetten voordat de regering valt en D66 verkiezingen verliest

   2
   0
  • IJsbrand De Ware zegt:

   Shula Rijxman (D66) was in die tijd de bestuursvoorzitter van de NPO.

   De secretaris-generaal Marjan Hammersma is Shula’s bootycall.

   Een klokkenluider met info over Shula werd doorverwezen naar Marjan H.

   Dat zaakje stinkt.

   1
   0
  • Barry Batsbak zegt:

   Zou zo maar kunnen. D66 is flink bezig om van Nederland een dictatuur te maken. Dat hoort de staatsomroep als propagandavleugel ook bij.

   0
   0
  • Jan Alleman zegt:

   Jammer dat hij bij Talpa doorrrrgaat met dezelfde formats.

   HLF8 wordt de Nieuwe Wereld Draait Doorrrr

   2
   0
 8. Rianne van Klaveren zegt:

  Vera Bergkamp (d666) is de falende voorzitter van de tweede kamer die helemaal niets zelf kan.

  Die is uitermate geschikt om voor een riant jaarsalaris de NPO naar de verdommenis te helpen, net zoals ze er nu een bende van maakt

  4
  0
 9. Suspicious Mind zegt:

  Matthijs van Nieuwkerk was 15 jaar lang uitermate succesvol en werd goed betaald.
  Is er nu iemand heel erg jaloers geworden en moet Matthijs nu afgebrand worden?

  Beetje verdachte actie VK

  2
  0
 10. Hansie zegt:

  Verwijtbaar. Dergelijk “leiderschap” moet je scholen of verwijderen. Had bij mij al gauw een gesprekje gehad. Deze patiënt met multiple issues. Had personeel vanaf het begin niet moeten accepteren.

  1
  1
  • Bob zegt:

   Echte Claudia eens vrij horen praten over reden van vertrek. Dikke kans dat zij zijn managementstijl de middelvinger gaf. Helaas hem tegen die tijd nog gesproken en bewogen gewoon zelf de presentatie op te pakken. Sorry. 😂

   0
   0
 11. Peter Gay zegt:

  Ik heb mijn handjes altijd netjes thuisgehouden daar had mijn mattie een voorbeeld aan kunnen nemen.

  0
  0

Reacties zijn gesloten.