Televisie

BNNVARA negeert jarenlange angstcultuur door Matthijs van Nieuwkerk

BNNVARA negeert jarenlange angstcultuur door Matthijs van Nieuwkerk

Goedemorgen lieve Roddelpraat-kijkers. Wat een prachtige dag vandaag. De Volkskrant is naar buiten gekomen met hét artikel over De Wereld Draait Door en Matthijs van Nieuwkerk. Het is een artikel waarvan we allemaal al lang wisten dat die ging komen. Die dag is nu eindelijk aangebroken. Trutje Tim Hofman reageert op de kwalijke zaak, BNNVARA negeert jarenlange angstcultuur door Matthijs van Nieuwkerk

Angstcultuur bij DWDD

Tientallen oud-medewerkers stellen in de Volkskrant dat er jarenlang een angstcultuur heerste achter de schermen bij De Wereld Draait Door. Dat kwam door het grensoverschrijdende gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. De krant deed maandenlang onderzoek naar deze angstcultuur bij het NPO-programma.

Extreme woede-uitbarstingen

Verschillende betrokkenen verklaren dat Matthijs van Nieuwkerk extreme woede-uitbarstingen had achter de schermen. Er werd ‘toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd’. Hierdoor kregen tientallen medewerkers last van psychische klachten, stress en een gevoel van onveiligheid waar ze vandaag de dag ook nog last van zouden hebben. De top van BNNVARA meerdere keren gewaarschuwd zijn over de zaak, maar werd er nooit ingegrepen.

‘Het was alsof de duivel in hem kroop’

Er vielen tientallen incidenten plaats. Door een redacteur wordt een voorbeeld aangehaald. Er was tijdens de opnames een fout in het geluid gekomen. De geluidsman moest hier zijn excuses voor aanbieden door te zeggen: ‘sorry meneer van Nieuwkerk’. Een betrokkene vertelt dat het over alle grenzen heen’ ging: ‘Het was alsof de duivel in hem kroop’.

Matthijs reageert: ‘dat spijt me enorm’

Matthijs van Nieuwkerk wilde eerst niet meewerken aan het onderzoek van de Volkskrant, maar nu hij er echt niet meer onderuit komt, verklaart hij:’Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm’. Lekker politiek correct, want wat kan hij ook anders doen?

Eindredactrice moest hem temmen

Door medewerkers werden Matthijs van Nieuwkerk en eindredactrice Dieuwke Wynia gezien als het gouden duo achter het programma. Zij zouden samen regeren, maar Dieuwke verklaart het moeilijk te hebben gehad. “Ik worstelde met Matthijs. Zijn woedeaanvallen waren heftig, hij leek op zulke momenten een ander persoon”, vertelt ze.

“Als we het hebben over daders en slachtoffers, dan zit ik in een grijs gebied. Ik heb Matthijs zo vaak proberen aan te spreken op zijn gedrag, hem zo vaak gevraagd zich anders op te stellen tegenover mensen. Als hij was uitgevallen, dan belde ik hem ’s avonds. Soms ging hij dan gewoon nóg een keer los tegenover mij”, verklaart ze nu.

Zelf was Dieuwke ook niet helemaal onschuldig, want ze erkent zelf ook ‘bot’ en ‘te weinig invoelend’ te zijn geweest. Daar heeft ze spijt van, laat ze weten. Maar: het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk zou ze meerdere keren bij de directeur, Frans Klein, hebben aangegeven. Hij deed er echter helemaal niets mee. Volgens Frans zou hij er wel iets mee gedaan hebben. Oh, wat dan? Hij ‘heeft de redactie groter gemaakt’. Heh? Ja, precies. Zelf verklaart hij nu ook wel dat dit ‘misschien onvoldoende’ is geweest. Goh…

BNNVARA is geschrokken en ‘wist er niks vanaf’

Hoe reageert BNNVARA op dit alles? Op de enige manier hoe ze zouden kunnen reageren, namelijk door te zeggen geschrokken te zijn. Alsof ze het nog niet wisten… Wel erkent de omroep dat ze Matthijs van Nieuwkerk en Dieuwke aan hadden moeten spreken op hun gedrag. Ze noemen het ‘pijnlijk’ dat het niet gebeurd is. Opvallend is wel dat dit dingen zijn die jarenlang hebben gespeeld en waar meerdere mensen getuige of slachtoffer van waren. Hoe het kan dat BNNVARA dit zogenaamd niet wist, is mij een raadsel.

De omroep verklaart daarnaast ook: “De druk om een mooi programma te maken mag nooit ten koste gaan van onze medewerkers.” Inmiddels heeft de omroep ook een externe hulplijn geopend. Het o zo brave BNN reageert natuurlijk door nu binnen de lijntjes te kleuren. “Wij willen dat er nooit meer een cultuur kan ontstaan waarin dit soort gedrag geaccepteerd wordt.” Momenteel worden er nog zware gesprekken gevoerd met Matthijs van Nieuwkerk.

Tim Hofman: ‘het mag nooit meer gebeuren’

Trutje Tim Hofman reageert nu eindelijk ook op het hele gedoe. Binnen ‘zijn eigen omroep’ blijken nu namelijk misstanden te hebben voorgevallen. En dat terwijl hij voor die omroep een award-winnend item had gemaakt over misstanden bij TVOH. Oeps… Hoe zou Tim er op reageren?

“Stuk over DWDD net gelezen en ben -uiteraard- ook geschrokken. Dit is op alle vlakken buitensporig. Zelf ben ik er vaak te gast geweest, maar dit heb ik nooit zo meegekregen”, schrijft Tim op zijn Instagram. Hij vervolgt: “Er gingen volgens mij altijd wat geruchten rond in de media, die kende ik, net als jullie. We hebben ook geen meldingen gehad bij BOOS, zoals dat bij TVOH wel het geval was.” Dat zal heus zo zijn. Mede omdat BOOS van de omroep in kwestie is, maar dat ter zijde. “Enfin, goed dat VK dit opgetekend heeft. En nogmaals: alles wat in dat stuk staat gaat alle perken te buiten en mag nooit meer gebeuren.”

Nog geen reacties