Uit eerste hand

Sander Schimmelpenninck wil dat alle jongeren 100k krijgen: ‘Gast, boeie’

Sander Schimmelpenninck wil dat alle jongeren 100k krijgen: 'Gast, boeie'

In het nieuwe boek van Sander Schimmelpenninck staan allerlei bijzonder achterlijke dingen geschreven. Één van die dingen is zijn mening dat alle jongeren 100 duizend euro van de staat zouden moeten krijgen. Zonder voorwaarden, want volgens Sander is dat hoe ze leren omgaan met geld. Uhm…

Sander Schimmelpenninck wil dat alle jongeren 100k krijgen

Gisteren plaatste die k*t omroep PowNed een nieuwe video op hun YouTube-kanaal. Hierin kwam vooral Sander Schimmelpenninck aan het woord. Onze grote vriend heeft kortgeleden een boek uitgebracht en daar staat in dat alle jongeren een ton zouden moeten krijgen. Waarom? “Ik heb geleerd dat niet alleen rijkdom, maar ook armoede erfelijk is en ik wil dat doorbreken. Er zijn heel veel mensen in Nederland, jonge mensen, die opgroeien in een gezin waar ouders, grootouders altijd arm zijn geweest. Die nooit hebben geleerd om met geld om te gaan, altijd stress voelen over geld. En hoe kun je met geld om leren gaan als je geen geld hebt? Dus ik wil iedereen een ton geven om mensen zelfvertrouwen te geven”, aldus Sander.

‘Gast, boeie’

Het is wel de voorwaarde dat je het pas krijgt als je 25 jaar bent. De verslaggever van PowNed (nr. 364) gaat de straat op om jongeren om hun mening over dit onderwerp te vragen. Die koters zijn überhaupt nog niet in staat om te bedenken dat er een morgen bestaat. Zo antwoordt een jongen: “Gast, boeie. Boeie, gast. Als je 25 bent pas? Maar wat heb ik daar dan nu aan?” Ja, goed punt. Erg goed punt.

Achterlijke antwoorden

Natuurlijk is PowNed voor een schooltje gaan staan waar ZMLK-kinderen naartoe gaan, want er komen alleen maar achterlijke antwoorden uit. Totdat hij één jongen treft die te lief is voor deze wereld. Hij zegt namelijk als enige: “Ik heb het niet nodig. Ik werk bij defensie en ben hier de opleiding tot verpleegkundige aan het doen, dus ik heb al een baan en verdien gewoon m’n geld. Dat gaat hartstikke goed.” Awh, gossie.

Daar houdt het snel bij op, want zoals de verslaggever van die k*tomroep ook al zegt zal het grootste gedeelte van de jongeren het gebruiken om een feestje te geven en op vakantie te gaan. Sander denkt daar echter anders over: “Dat denk ik niet en je zou natuurlijk, als je daar bang voor bent, daar voorwaarden aan kunnen verbinden.” Oké…

Verneukte kansen

Maar natuurlijk wil de held Schimmelpik geen voorwaarden aan zo’n klap geld verbinden: “Ik als liberaal…” *kuch* “…zou het wel mooi vinden om iedereen gewoon die ton te geven zonder voorwaarden. Koop er maar een Ferrari van… Succes ermee. Dan heb je wel je kans verneukt.” Ja. Goed punt. We weten allemaal hoe dat zal gaan: Mo koopt een Ferrari, rijdt die na een dag in de prak en gaat naast z’n auto staan, haalt zijn schouders op en loopt erbij weg. Denk je echt dat Mo daarvan leert en het die 100.000 euro aan belastinggeld waard is? Nee, natuurlijk niet.

Realistisch idee

De antwoorden die vooral op straat aan de verslaggever ter gehoren werden gebracht, waren: ‘Doneren aan mezelf’, ‘vakantie naar Dubai‘ en ‘bewaren voor pensioen, want het is lekker voor mezelf’. Is het realistisch? Nee, maar Sander heeft een andere mening: “Het is heel realistisch, want in het boekje laat ik heel duidelijk zien hoe alles met elkaar samenhangt. We subsidiëren in Nederland vooral de oude dag. We hebben een subsidie om pensioen op te bouwen. Dat kost ongeveer net zoveel als dat we die jubelton voor iedereen zou kosten.”

Investeren in jongeren die het nodig hebben

“Stop met die oude dag subsidiëren en ga nou eens investeren in jonge mensen op het moment dat ze het nodig hebben”, vervolgt hij. En daar zijn we het deels mee eens. Het zou top zijn als een eerste studie betaald wordt (ook voor mensen die nu een studieschuld hebben), maar verder moet het ophouden, want dat geld gaat nooit in iets goeds gestopt worden op deze manier. Godsammekrake… Gelukkig gaat Sander Schimmelpenninck de politiek niet in…

‘Het beste wat je kan doen voor mensen’

Zelfs een jongen op straat geeft toe dat er veel jongeren zullen zijn die er slechte dingen mee gaan doen. Sander vindt zijn eigen plan geniaal en vindt vooral mensen met een andere mening dom. “Op Twitter zijn natuurlijk allemaal idioten die mij niet leuk vinden en die bij voorbaat alles wat uit mijn mond komt afschieten, maar dit is heel erg bedoelt om gewone mensen te emanciperen om generationele armoede te doorbreken en is eigenlijk het beste wat je kan doen voor mensen”, aldus Sander die weer slim probeert over te komen met zijn dure woorden.

Watch on YouTube

Nog geen reacties