Uit eerste hand

Roy Donders over ‘opnieuw uit de kast komen’ en het vaderschap

Roy Donders over 'opnieuw uit de kast komen' en het vaderschap

Deze ochtend was de hetero volkszanger en huispakken-verkoper te gast bij Koffietijd. Roy Donders over ‘opnieuw uit de kast komen’ en het vaderschap. Hij doet een boekje open over zijn seksualiteit en het aankomende ouderschap.

Onverwacht vader

Deze uitzending werd gepresenteerd door Loretta Schrijver en Patrick Martens. Loret trapt het interview af met de vraag: “Hoe vind je het dat je vader wordt?” Roy antwoordt (zeer uitgebreid): “Ja, heel leuk natuurlijk. Het was natuurlijk een bewuste keuze. We wilden het allebei heel graag en voor mij natuurlijk redelijk onverwachts, want ik had nooit verwacht dat ik ooit een kind zou krijgen, maar het maakte het wel compleet voor ons.”

Ook geeft hij te kennen dat de wens om vader te worden eigenlijk pas ontstond toen hij al even met zijn huidige vriendin samen was: “Ik ben natuurlijk vorig jaar verliefd geworden op Michelle en zij heeft al een dochtertje. Dat heeft bij mij wel ervoor gezorgd dat die gevoelens echt omhoog zijn gekomen. Want, ja… Je krijgt zo veel liefde van een kindje.” De gedachte dat hij doet alsof hij hetero is om zo een kind te kunnen krijgen probeert hij hiermee van tafel te vegen. Prima. Velen in Nederland zullen het heus geloven.

Toch kwam de zwangerschap nog best wel onverwachts. “Wij waren net terug van vakantie in Spanje en Michelle was gewoon echt zichzelf niet meer. Ze was gewoon echt een ander mens aan het worden. Ik zei steeds: ‘volgens mij ben jij zwanger’ en dan zei ze: ‘nee, dat kan niet. Dat kan niet!’. Dus toen kwamen we thuis en deden die test en ja… Ze was dus zwanger. Toen kwam de hele ontlading eruit”, aldus Roy. Volgens mij was het ook gewoon erg onverwachts, omdat hij traag zaad had, maar daar hebben we het niet meer over.

Een ‘alles kan-vader’

Patrick vraagt Roy ook even naar wat voor vader hij is/gaat worden. Roy vertelt: “Ik denk dat… Ik ben wel van een open opvoeding, dus alles kan, alles mag, alles is bespreekbaar. Maar ik ben wel echt van de normen en waarden en vooral heel veel respect. Het zal een beetje een combinatie worden van dat, maar vooral heel veel lol en gezelligheid in huis.” Hij denkt een goede vader te gaan worden, maar zoals hij het nu vertelt lijkt hij eerder een suikeroom te worden. De vraag is of hij wel helemaal begrijpt wat het ouderschap inhoudt, maar leuk dat je ze elke avond patat gaat voeren!

‘Opnieuw uit de kast komen’

Je vraagt je af of iemand ooit nog iets zal gaan vragen over zijn switch in seksualiteit. Gelukkig gooit Loret het gevoelige balletje nog even op. “Je hebt natuurlijk je leven lang relaties gehad met mannen. Nu heb je Michel. Hoe was het om dat nou weer thuis te vertellen?” Roy legt uit dat hij eigenlijk opnieuw uit de kast moest komen: “Ja… Nou, uhm… Dat was eigenlijk best wel een dingetje, want ja… Ik moet heel eerlijk zeggen: van tevoren stond ik er niet echt bij stil, maar het voelt echt als een soort van ‘opnieuw uit de kast komen’ of zo. Maar dan andersom.”

Gelukkig maakte hij daar een nummer over. Zucht… “Ik maakte dit mee en ik vond gewoon… Dat taboe van wat ben je nou en hoe en waar val je op… Al die labeltjes en al die dingen… Liefde is gewoon iets heel moois en daar moet je gewoon van genieten. In mijn geval is het of met een vrouw of met een man. Het maakt eigenlijk niks uit. Je hoeft er geen label op te plakken. Laat iedereen gewoon lekker gelukkig zijn. Dat was eigenlijk ook een beetje het idee van het nummer.”

Het bezoek van Roy Donders wordt afgesloten met een klein optreden. Hij zingt het betreffende nummer genaamd Liefde kent geen grenzen. Bring in the accordion!

Nog geen reacties