Honderden meldingen over Matthijs van Nieuwkerk bij MORES

Honderden meldingen over Matthijs van Nieuwkerk bij MORES

Honderden meldingen over Matthijs van Nieuwkerk bij MORES. Na het beruchte artikel in de Volkskrant ontving het onafhankelijke meldpunt MORES in een paar dagen tijd honderden meldingen binnen.

Honderden meldingen over Matthijs van Nieuwkerk

Het meldpunt MORES is een onafhankelijke partij waar mensen in de culturele en creatieve sector terechtkunnen met meldingen over ongewenst/grensoverschrijdend gedrag. Voorzitter van het meldpunt, Janke Dekker, laat het volgende weten: “Dit soort berichtgeving triggert melders.” Ja, duh. Ze geeft wel aan dat de meldingen niet allemaal specifiek over de werksfeer bij De Wereld Draait Door gaan.

‘Kwalijk dat er niets gedaan werd’

“Wat mij betreft moeten we kijken waarom dit zo is gebeurd”, stelt voorzitter Dekker. Uit de meldingen valt op te merken dat er wel meldingen waren gemaakt over het gedrag bij DWDD, maar dat er niets aan gedaan werd. Ze vervolgt: “Dat is kwalijk. Er is kennelijk een bepaalde aanpak geweest waarbij melders niet zijn geholpen.” 

Ook vanuit de politiek wordt er volgens Janke Dekker gewerkt aan een manier om klachten in de toekomst beter af te kunnen handelen, maar dat heeft tijd nodig. “Mariëtte Hamer is er heel druk mee bezig. Er is het afgelopen jaar best veel gebeurd, ook best veel goede dingen. Maar dit is niet een probleem dat je in 24 uur hebt opgelost. We hebben te maken met een cultuur die al jaren zo bestaat. We moeten in plaats van een zwijgcultuur naar een aanspreekcultuur.” Mooi gesproken.

Logisch gevolg

Laten we wel even voorop stellen dat dit na TVOH ook gebeurde. Dat is een logisch gevolg van een situatie die op deze manier door het land verspreid wordt. Waarschijnlijk zitten er ook genoeg mensen tussen die melding maken, omdat Matthijs een keer vroeg om suiker in z’n koffie en geen ‘alsjeblieft’ gebruikte. Mogen we nu even ophouden over die presentator?