Verslaggever van PowNed van Ameland getrapt: ‘Jullie horen hier niet’

Verslaggever van PowNed van Ameland getrapt: ‘Jullie horen hier niet’
Verslaggever van PowNed van Ameland getrapt: ‘Jullie horen hier niet’

Verslaggever van PowNed van Ameland getrapt nadat ze een traditie van de Amelanders op beeld wilde vastleggen. Op het eiland wordt op 5 december namelijk geen Sinterklaas gevierd, maar Sunneklaas. De mannen gaan de straat op en de vrouwen blijven verplicht binnen. Het werd PowNed alleen niet in dank afgenomen dat ze hier een verslag van wilde maken.

Sunneklaas

Op Ameland vieren ze op 5 december Sunneklaas in plaats van Sinterklaas. Het lijkt bijna een soort purge alleen worden hier als het goed is geen mensen vermoord. Wat er wel precies gebeurt is onbekend, omdat ‘buitenlanders’ hier dan ook niet welkom zijn. In dit geval moeten de vrouwen en kinderen binnen blijven terwijl de mannen buiten gaan rellen. Het hele eiland is dan ook pikkedonker. K*t omroep PowNed besloot er een vrouwelijke verslaggeefster op af te sturen.

‘Wegwezen! Jullie gaan hier nu weg!’

Wat het feest precies inhoudt is onbekend, maar het lijkt een soort Halloween te zijn waar alleen mannen aan mee mogen doen. Nadat de verslaggeefster een aantal mensen heeft aangesproken en niemand antwoord wil geven, schreeuwt de vrouw die PowNed een auto verhuurde keihard. “Wegwezen! Jullie gaan hier nu weg, want dit is niet leuk! Dit is voor Amelanders en door Amelanders en jullie hebben hier niks te zoeken! Ik wil jullie bij de boot afzetten en anders niet!”

Verslaggever van PowNed van Ameland getrapt

Wanneer ze vraagt wat het feest precies inhoudt, vervolgt de vrouw haar geschreeuw: “Dat hoeft niemand te weten, niet. Omdat het een Amelander-feest is en dat is voor niemand anders toegankelijk.” Ze worden van het eiland afgezet, omdat ze niet mogen weten wat er op het eiland gebeurt. Volgens de vrouw ‘is dat gewoon zoals het is’ en uit dan een dreigement. “Als jij hier straks op straat loopt, wordt je er af geslagen. Je moet hier gewoon niet wezen nu”, aldus de vrouw.

‘We worden gewoon van het eiland afgegooid’

De verbaasde verslaggeefster zegt dan, vanaf het punt waar de pont vertrekt: “We worden gewoon van het eiland afgegooid. Ik ben echt compleet in de war van wat hier gebeurt. Wat een gek zooitje.” Ik was persoonlijk nog helemaal niet bekend met dit festijn, dus heb het even gegoogled. Het schijnt te gaan om een eeuwenoud feest wat op het vaste land niet meer gevierd wordt.

Met stokken geslagen

Geruchten gaan dat vrouwen en kinderen binnen moeten blijven en met stokken geslagen worden als ze het huis wel verlaten. Aangezien de vrouw in de video van PowNed dat ook zei, lijkt dat ook zo te zijn. Het schijnt niet helemaal conform de waarheid te zijn. De Amelanders willen hun traditie gewoon graag behouden zonder buitenstaanders erbij te hebben. Toch blijft het een gek verhaal

Vrouwen en kinderen binnen

Op een brief in de video valt te lezen: “Op maandag 5 en dinsdag 6 december 2022 viert Ameland “Sunneklaas“. Dit is een traditioneel feest van, voor en door Amelanders. Het feest wordt al heel wat jaren volgens oude gebruiken en regels door vele mannen, vrouwen, jongens en meisjes van Ameland gevierd.” Ook wordt er bij uitgelegd hoe het in zijn werking gaat: “Op 5 december gaan jongens tot 12 jaar, meisjes en vrouwen tussen 17.00 en 19.00 niet naar buiten; Op 6 december gaan jongens tot 18 jaar, meisjes en vrouwen na 17.00 niet naar buiten.”

Google leerde mij dat minderjarigen niet mee mogen doen, omdat het ook om een verleidingsspel gaat en de kinderen daar nog te jong voor zijn. Nou, ja, goed… Een interessant feest en een interessante video van PowNed die weer met z’n k*t bek in de weg loopt. Logisch dat je ze van een eiland flikkert, want het is ook weer godsgruwelijk irritant.

De commants

In de comments onder de YouTube-video schrijven ook weer veel mensen dat PowNed een k*t omroep is en dat ze die mensen en hun tradities lekker met rust moeten laten. Wat vinden jullie? Laat het weten in de commants onder dit artikel.

Ameland bedreigt PowNews na bezoek aan 'Sunneklaas'
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Net binnen

Meeste reacties

Nieuws van afgelopen maand

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x