Jan Dijkgraaf: ‘Grensoverschrijdend gedrag bij PowNed’

Jan Dijkgraaf: ‘Grensoverschrijdend gedrag bij PowNed’

Jan (niet onze eigen Roos, maar die andere) schrijft een briefje aan Dominique Weesie (blegh! Walgelijke man!) Hij werkte zelf lang geleden bij die k*tomroep en heeft daar nog wel iets over te zeggen. Jan Dijkgraaf: ‘Grensoverschrijdend gedrag bij PowNed’.

‘Flikker ‘m eruit!’

Na alle heisa rondom de presentatoren bij BNNVARA, wordt PowNed straks langzaam maar zeker ook mee de afgrond in getrokken. Jan Dijkgraaf doet alvast een opzetje. Hij vertelt over de zeven weken dat hij bij PowNed werkte in 2010. Daar moest hij na alle heisa van de afgelopen dagen aan terugdenken.

Jan vertelt over de periode tussen het tekenen van het contract en zijn daadwerkelijke komst waarin er al iets mis begon te gaan. Hij bracht een eenmalig roddelblad over politici uit en Rutger riep daar meteen over: ‘flikker ‘m eruit!’ Hij was er namelijk niet zo blij mee. Toch bleef hij, omdat de afspraak al stond. Het ging om een contract van vijf jaar met een salaris van 144.000 euro per jaar.

‘Ik wil niks met Jan te maken hebben’

Maar Dominique vertelde Jan ook dat hij in gesprek was met Henk Spaan en Hugo Borst over een voetbalprogramma en dat Hugo Borst alleen kwam als Jan niet betrokken was. Hugo wilde volgens Weesie namelijk ‘niks met Jan te maken hebben’.

Daar snapte Jan al niks van, maar dit waren dus al twee rode vlaggen in korte tijd die hem deed realiseren dat hij geen droomstart zou gaan maken bij PowNed. Goed begin dus. Bij een bespreking tussen verschillende redacteuren werden er constant ideeën opgegooid van content voor de omroep. Rutger Castricum bleef maar roepen dat het allemaal kutonderwerpen waren.

‘Wie ik dan wel op zijn bek wilde timmeren?’

Jan schrijft verder: “Ik bezocht mijn huisarts omdat ik, geheel tegen mijn natuur in, mensen letterlijk te lijf wilde. Jou niet. Wat mensen ook van je vinden: tegen mij was je altijd eerlijk. Wie ik dan wel op zijn bek wilde timmeren? Rutger Castricum.” Dominique was in zijn ogen dus niet de boosdoener, maar de sfeer bij PowNed zorgde wel voor de nodige problemen.

Jan Dijkgraaf: ‘Grensoverschrijdend gedrag bij PowNed’

“Begrijp me goed, Dominique, Ewart van der Horst  had volkomen gelijk dat jij mij, een totaal groentje in de televisiewereld, niet had moeten binnenhalen. Bij zo’n beginnend programma als ‘PowNews’ had op mijn stoel een ervaren televisiemaker moeten zitten.” Jan neemt Dominique niks kwalijk, maar schrijft wel het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk te herkennen in dat van Ewart van der Horst.

Echte Jannen

Hij neemt Dominique één ding kwalijk: “Nou ja, op dat incidentje na dan waarin je tíjdens de uitzending van ‘Echte Jannen’ op Radio 1 belde om te zeggen dat Jan Roos en ik een “kutprogramma” maakten. Dat was me net effe te lomp.” Ja, mooie tijd. Mooie tijd.

‘Toxische omgeving’

Maar dan deelt Jan een heftige genadeklap uit. Hij vraagt zich af wat er gebeurd was als hij na die zeven weken de ’toxische omgeving’ van PowNed niet had verlaten. “Was ik dan net zo gelukkig geworden als ik nu ben? Ik denk het niet. Ik denk eerder dat ik het niet had kunnen navertellen.”

Het briefje van Jan Dijkgraaf aan Dominique Weesie is hier volledig terug te lezen.