Televisie

Yvonne Coldeweijer gaat in hoger beroep: ‘de wereld is gek geworden’

Yvonne Coldeweijer gaat in hoger beroep: 'de wereld is gek geworden'

Yvonne Coldeweijer gaat in hoger beroep tegen Rachel Hazes. Dat liet ze gisteren weten op haar eigen YouTube-kanaal. Ze gaat niet alles aanvechten, alleen het feit dat ze de term ‘gecremeerde kroket’ niet meer mag gebruiken. Haar is namelijk de vrijheid van meningsuiting afgenomen.

Een extreme bedreiging van de vrijheid van meningsuiting

In haar YouTube-video zei Yvonne Coldeweijer gisteren: “Dat vind ik zó bizar dat ik niet weet of ik er nou heel hard om moet lachen of dat dit eigenlijk een extréme bedreiging is van de vrijheid van meningsuiting.” En daar sluiten we ons volledig bij aan. Deze uitspraak is te belachelijk voor woorden. Mocht dit zo doorgaan, mogen wij bijvoorbeeld Famke Louise straks geen ‘achterlijk wijf’ meer noemen.

‘Dit kan niet, dit gaat te ver’

Yv Cold had zich bij de uitspraak neer willen leggen, maar verschillende mensen hebben haar toch een beetje om weten te praten. Ze vertelt: “Ik ben ontzettend veel benaderd door allerlei zeer intelligente mensen, waaronder ook ontzettend veel advocaten, maar ook creatieve mensen, zoals schrijvers, columnisten, cabaretiers. Mensen die te maken hebben met art. Al deze mensen zeiden tegen mij (…): ‘Dit kan niet, dit gaat te ver. Echt veel en veel te ver.'”

Een onbenullig woordje kost vijftig duizend euro

In haar besluit om tot een hoger beroep over te gaan heeft ze ook de tweet van Mark Rutte meegenomen. De minister-president kwam namelijk op voor de vrijheid van meningsuiting vanwege een schrijver die pedoseksuele teksten schreef en nu voor de kinderboekenweek zou gaan schrijven. Dat heeft vele mensen gekwetst, maar dat moet volgens de minister-president wel kunnen. ‘Gecremeerde kroket’ gaat echter veel te ver. “Dat een onbenullig woordje, een grapje omdat iemand iets te lang onder de zonnebank heeft gelegen, mij een boete oplevert van 50 duizend euro als ik dat woordje zeg… Wat?! Dit is insane! Het kan niet!”, laat Yvonne gefrustreerd weten in haar video.

Yvonne Coldeweijer gaat in hoger beroep

Eerder twijfelde ze om nog in hoger beroep te gaan, maar ze heeft de knoop nu toch doorgehakt: “Ik ga in hoger beroep en voor de duidelijkheid: dit heeft helemaal niets met Rachel Hazes te maken. Dit heeft te maken met de vrijheid van meningsuiting en dus ga ik het deel waarbij het dus gaat over Rachel níet meenemen in het hoger beroep.” En dat doet ze alleen maar heel erg goed. De vraag is alleen nog wat de uitslag van de zaak zal zijn. Laten we hopen dat Y Cold straks wél weer vrijheid van meningsuiting heeft.

‘See you in court’

Zelf lijkt Yvonne wel redelijk vertrouwen te hebben in het hoger beroep. Er gaan zich tenslotte drie rechters over de zaak buigen. Het zou toch wel goed af moeten lopen? Maar, ja… Vorige keer bleek een onmogelijke uitspraak ook uit te komen. “Ik wil echt zeker weten dat het kwetsen van die persoon prevaleert boven de vrijheid van meningsuiting. Dus Rachel, see you back in court“, dreigt Yvonne. You go, girl!

Watch on YouTube

Nog geen reacties