
Zet je schrap Amsterdam: volgend jaar juli en augustus wordt de hoofdstad niet alleen overspoeld door toeristen die op zoek zijn naar wiet en wallen, maar ook door een kleurrijke tsunami van woke idealen, regenboogvlaggen en marketingbudgetten tijdens de World Pride. De organisatie gaf vanmorgen alvast een klein voorproefje, want ja, het is nog ruim een jaar, maar je moet de sfeer natuurlijk nu vast opkloppen.
De Super Pride
De festiviteiten worden geconcentreerd op twee plekken: het Museumplein en de Beurs van Berlage, waar een mensenrechtenconferentie zal plaatsvinden. Want niks zegt inclusiviteit zoals een elitair zaaltje vol mensen in pak die elkaar vertellen hoe inclusief ze wel niet zijn.
15 dagen feest, 1,2 miljoen bezoekers, en wie gaat dat betalen?
World Pride is dus geen gewoon pridefeestje met een paar bootjes en een regenboogvlag op het gemeentehuis. Nee, dit is een soort Eurovisie Songfestival meets Gay Games meets regenboogmarketing. Er worden 1,2 miljoen bezoekers verwacht. Vijf-tien dagen lang. En zoals altijd: wie gaat dit betalen?
Dat moeten de bedrijven doen. Sponsoring dus. Want niks is natuurlijk gayer dan Shell of KLM die hun logo in regenboogkleuren hijsen terwijl ze tegelijkertijd naar Qatar vliegen. Corporate pinkwashing op z’n best.
Eén ding is zeker: Amsterdam wordt volgend jaar het decor van het grootste glitterfestijn dat de polder ooit gezien heeft
En de belastingbetaler mag natuurlijk ook gezellig meedoen aan dit regenboogcircus. Jawel, u leest het goed: in 2025 werd er alvast 700.000 euro subsidie tegenaan gegooid Volgend jaar, als het hele Super Pride-festijn losbarst, mag u zich afvragen: wat gaat dit mij onderaan de streep kosten? Wordt dit ook een Super Factuur? Terwijl de gemeente roept dat er geen geld is voor zorg, veiligheid of betaalbare woningen, vloeit er moeiteloos publiek geld naar glitter, boten en woke panels met vegan catering.
Trump drukt diversiteit weg, maar Nederland blijft (nog) stoer
In Washington D.C., waar op dit moment World Pride bezig is, is het feest nét iets minder vrolijk. President Trump voert er blijkbaar druk uit op bedrijven om van hun diversiteitsbeleid af te stappen – want dat leidt volgens hem af van de echte prioriteiten. Maar volgens de Amsterdamse organisatie zijn Nederlandse bedrijven nog niet afgehaakt.
“Misschien worden ze hier wat voorzichtiger,” zegt de organisatie, “maar vooralsnog hebben we geen bedrijven gehad die hun steun hebben ingetrokken.” Nou, zolang de marketing-glittertruck maar blijft rijden, komt het allemaal goed.
Super Pride? Super vermoeiend
Vroeger was Pride een protest. Nu is het een glitterende showroom waar bedrijven hun deugvlag uithangen en BN’ers hun ego komen polijsten. “World Pride” klinkt als een soort olympische spelen voor virtue signaling. Nog even en je hebt een QR-code nodig om te bewijzen dat je inclusief genoeg bent om binnen te komen.