
Dion Graus – de flamboyante PVV’er met meer levens dan een gemiddelde zwerfkat – is binnenkort op televisie! Vanaf maandag 26 mei duikt hij samen met Dave Heijnerman de duistere wereld in van dierenleed in de nieuwe zesdelige serie Dierenridders, uitgezonden door Ongehoord Nederland (ON!) op NPO 3.
De dierenridder met een verleden
Dion Graus heeft een rotsvast hart voor dieren… maar als het om mensen gaat, is zijn dossier op z’n zachtst gezegd interessant leesvoer. In 2021 kwam zijn ex-vrouw met zware beschuldigingen: Graus zou haar hebben gedwongen tot seksuele handelingen met zijn particuliere beveiligers, zogenaamd als ‘betaling in natura’. Die beveiligers? Geen keurige types – eerder een aflevering van Opsporing Verzocht: met antecedenten variërend van moord tot XTC-handel. Eén van die incidenten zou zelfs hebben plaatsgevonden in het gebouw van de Tweede Kamer.
Klinkt heftig, maar laten we het juridisch even rechtzetten: het Openbaar Ministerie besloot in december 2021 de zaak te seponeren. Geen zedendelict. Geen mensenhandel. Geen strafzaak. Dossier gesloten. Maar ja, je weet hoe dat gaat: in de publieke opinie blijft zoiets altijd een beetje stinken.
Maar goed, hoe je het ook wendt of keert: als het op dieren aankomt, lijkt Graus een man van actie. Dieren liegen niet. Ze lekken geen appjes. Ze schrijven geen onthullende boeken. Ze willen gewoon een bak brokken, een aai en iemand die ze beschermt.
Dieren zijn nou eenmaal puurder dan mensen.
Dierenridders’: rauw en recht in je gezicht
De serie Dierenridders is dus niet zomaar een feelgood-show met knuffelgeitjes en konijnen in pampers. Nee, Graus en Heijnerman gaan keihard op jacht naar fokkers, oplichters en dierenbeulen. Met verborgen camera’s, felle confrontaties en smerige stallen waar je maag van omdraait. Graus is duidelijk in z’n element
Dave Heijnerman, de sidekic, vult het duo prima aan. Samen vormen ze een soort Batman en Robin van de dierenbescherming – maar dan met minder latex en meer Limburgs accent.
3e Kamer
Het is hoe dan ook mooi om te zien dat de laatste tijd steeds meer politici zich niet alleen binnen de pluche muren van de Tweede Kamer, maar ook daarbuiten inzetten voor een betere maatschappij. Of het nou gaat om dingen onder de aandacht brengen, honden redden uit een schimmige fokkerij, demonstraties organiseren of zelfs eerlijk vlees leveren aan mensen – daden spreken luider dan debatminuten en commisies. En zeg nou zelf: een politicus die z’n handen vuilmaakt voor dieren in plaats van voor lobbygeld? Daar mogen er best wat meer van zijn.