Soundos El Ahmadi verpest televisieprogramma

Soundos-el-Ahmadi

Ik kom er pas laat achter, want het programma was mij volledig ontgaan, maar Ik Ga Stuk is een talentenjacht voor grappenmakers. En wie denk je dat er in de jury zit? Soundos El Ahmadi verpest een televisieprogramma.

Laten we wel even voorop stellen dat het concept op voorhand al weinig succes garandeert, maar om Soundos te laten oordelen over hoe grappig iemand is… Een slechter idee kan je niet hebben. En dat blijkt.

Youp van ‘t Hek (het moet je smaak zijn, maar hij is een van Nederlands grootste cabaretiers) heeft ook iets te zeggen over het programma. Hij begint al met zeggen dat hij er nog nooit om heeft gelachen.

Hij vindt ook dat de juryleden zelf niet eens tot de top behoren. “Maar ze spelen wel ‘deskundige’. Hun blik, hun toon, hun vaak niet al te milde oordeel”, zo schrijft hij in de VARAgids.

Zo vervolgt hij: “Dit soort talentenjachtentelevisie verdient al jaren een cabareteske parodie. Een snoeiharde afrekening waardoor het genre nog belachelijker wordt dan het al is. En eindelijk is het gelukt! Bij BNNVARA zag ik een aflevering van Ik Ga Stuk. Perfecte satire.”

In z’n volledigheid bestaat de jury uit: Soundos El Ahmadi, Thomas van Luyn en Jörgen Tjon a Fong. Wie? Ik geloof dat Jörgen directeur is van De Kleine Komedie, maar een professionele jury kan je dit natuurlijk niet noemen. Of zoals Youp het zegt: “Die bestaat in dit geval uit een luidruchtige mevrouw om wie, behalve zijzelf, nog nooit iemand gelachen heeft.”

Oké, dat is onderdeel van algemene kennis als we het over Soundos hebben. Hoe zit het volgens hem met de rest? “Een zachtaardige meneer die al twee eeuwen niet meer op een podium heeft gestaan en een Amsterdamse theaterdirecteur, die tien seconden directeur is en nog in zijn proeftijd zit.”

Goed, de jury is dus sowieso ruk. Maar zijn er volgens Youp dan nog meer dingen verkeerd aan het programma? Oh, ja, zeker.

Het programma wordt namelijk gepresenteerd door Stefano Keizer en ook daar heeft Youp nog wel iets over te zeggen. “Hij spreekt zogenaamd uit ervaring. Maar de goede man is meer op tv te zien geweest dan in het theater. Hij zwaaide wel eens met een stokje bij Maestro en maakte een wazig, komisch bedoeld fotootje bij Humberto”, aldus Youp.

“En de kandidaten? Naar lucht happende goudvissen op het droge waar amper een komische lettergreep uit komt.” Volgens Youp is het het programma een groot drama. Wij hebben het een keer geprobeerd te kijken en wat is het een AFGANG. Een ander woord is er niet voor. Het doet fysiek gewoon pijn om naar te kijken.

Ook ik zette het programma af toen een übernicht op het podium niets anders kon dan leuk doen over z’n seksualiteit. Het was werkelijk waar verschrikkelijk… En door…!