Uit eerste hand

Mark Rutte komt op voor pedogedicht: ‘het vrije woord is een groot goed’

Mark Rutte komt op voor pedogedicht

Mark Rutte komt op voor pedogedicht. Een paar dagen geleden bleek dat een auteur niet meer meedeed aan de kinderboekenweek, omdat hij in het verleden pedoseksuele teksten had geschreven en daar nu doodsbedreigingen door ontving. Onze minister president deelt zijn mening over de kwestie op Twitter.

Auteur stopt na doodsbedreigingen

Afgelopen week bleek dat Pim Lammers een gedicht zou schrijven voor de kinderboekenweek, maar hier later toch vanaf is gestapt omdat hij veel kritiek ontving. Waarom ontving hij veel kritiek? Omdat hij in het verleden teksten heeft geschreven waarbij een volwassen man seksuele handelingen verricht bij een kind. Logisch dat hij niet meer meedoet met de kinderboekenweek, zou je denken.

Mark Rutte komt op voor pedogedicht

Onze minister president deelt nu zijn mening over de kwestie op Twitter. Hij schrijft: “het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar.” Met die laatste zin zijn we het eens, want dat gaat inderdaad te ver en moet niet mogelijk zijn.

Wat wel interessant is, is het feit dat Mark Rutte dit tweet als reactie op ‘het gedoe’ rondom de auteur die pedoseksuele teksten heeft geschreven. Hij wil hier dus eigenlijk mee zeggen dat het helemaal oké is als een volwassen man schrijft over seks tussen een man en een kind. Om vervolgens een gedicht te schrijven voor de kinderboekenweek. Doodsbedreigingen gaan te ver, maar schrijven over seks met een kind is wel prima. Dat is dus waar het volgens onze minister president op neerkomt.

‘De wereld is knettergek geworden’

Onze grote vriendin Yvonne Coldeweijer is het hier ook niet mee eens. Zij heeft namelijk geen vrijheid van meningsuiting meer, omdat ze Rachel Hazes niet meer mag vergelijken met een snack. ‘Gecremeerde kroket’ is tenslotte veel erger dan schrijven over pedoseksuele praktijken. Yv Cold schrijft hierover op Instagram: “Groot goed? Ik mag iemand niet eens een iets te lang gebakken snackje noemen anders krijg ik een boete van €50.000. En minpres komt op voor vrijheid van meningsuiting met betrekking tot een pedogedicht. De wereld is knettergek geworden.” Helaas zijn we het daar mee eens.

Het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaarbaar. https://t.co/6IM50ErSoX

— Mark Rutte (@MinPres) February 5, 2023

Nog geen reacties