Televisie

Mark Rutte geeft 190 euro aan een egelopvang

Mark Rutte geeft 190 euro aan een egelopvang

Ja, hoor. De minister-president van ons land, Mark Rutte, geeft 190 euro aan een egelopvang. Wat? Is dit een grap? Nee, dit is (helaas) serieus. Het land ligt in puin, maar gelukkig weet onze Mark de dag te redden door geld te doneren aan egels. Wat fijn.

Mark Rutte geeft 190 euro aan een egelopvang

Mark Rutte doneert dus 190 euro aan een goed doel die ervoor zorgt dat egeltjes goed terechtkomen. En ik weet het: er schieten nu een hoop vragen door jullie hoofd. Zo ook in die van mij, dus we gaan het even stap voor stap met elkaar doorlopen.

Waarom 190 euro?

Allereerst: waarom een bedrag van 190 euro? Die is makkelijk te beantwoorden, want dat is namelijk precies het compensatiebedrag voor de energierekening. Dat bedrag heeft Mark namelijk ook gekregen. Hij heeft alleen besloten om het te doneren aan een goed doel. Op zich zou je dan kunnen zeggen: ‘prima, anders dan dat het weer extreem moet deugen, is het leuk dat je het doneert’.

Waarom egels?

Maar dan komt de volgende vraag: waarom doneren aan de egelopvang? “Ik geef aan heel veel goede doelen, maar recent ben ik hier via een collega op gewezen”, aldus de minister zelf. Aaah… Dus een collega politicus gaf jou als minister president de tip om het geld te doneren aan een opvang voor egeltjes? Juist.

Gesprek met de minister-president

Vrijdagavond kwam dit naar buiten toen hij op NPO1 te zien was in het programma ‘Gesprek met de minister-president‘. Hij kondigde voor het oog van een miljoen kijkers aan dat hij de 190 euro energiecompensatie zou doneren aan de egelopvang in Den Haag.

De presentator Van der Wulp verbaasd zich over die mededeling, maar Mark legt het even uit: “Ja, ik ben erg voor de Egelopvang… Ik geef aan heel veel goede doelen, maar recent ben ik hier via een collega op gewezen. Ik weet eigenlijk niet of het in Den Haag zit, maar er is wel een Egelopvang in de buurt heb ik begrepen.”

‘Hij is met zoveel andere dingen bezig en dan hoor je opeens dit’

Het bestuurslid van de opvang, Drieka Rog, zegt hierover: “Het is heel fijn dat er oog voor ons is, zeker van de premier. Hij is met zoveel andere dingen bezig en dan hoor je opeens dit.” Ja, precies. Bedankt Drieka, dat je de spijker hier op zijn kop slaat. Hij zou inderdaad vooral bezig moeten zijn met veel andere dingen, maar vindt het ondertussen vooral belangrijk om egels te huisvesten.

Het bestuurslid vertelt ook dat de opvang het geld goed kan gebruiken: “Het is bomvol, elk hokje wordt bijna wel bezet. We zijn een kleine opvang, dus de continuïteit is heel belangrijk. Dan is zo’n actie van de premier heel erg welkom.” Oh… Er zijn te weinig hokjes om de egeltjes onder te brengen. Ughum… Dit komt ons bekend voor, niet waar?

Eigen keuze

Wel wordt er nog even duidelijk gemaakt dat dit een beweging is die van Mark Rutte zelf is en dat de VVD of andere ministers hier niet aan verbonden zitten. Hij heeft zelf geen kinderen en zegt daarom dat geld ook minder nodig te hebben. “Ik verdien een mooi salaris. Maar er zijn ook collega’s die van veel hogere salarissen zijn teruggegaan toen ze minister werden, die zijn misschien wel heel blij met die 190 euro. Dat ga ik niet voor hen bepalen”, aldus Mark.

Nog geen reacties