Jan Roos start kort geding tegen Twitter

Jan_Roos_Rechtbank_Twitter

Onze Jan werd anderhalve maand geleden onterecht van Twitter verwijderd. Jan Roos start een kort geding tegen Twitter en wil zijn account terug. Het opschorten van zijn account slaat nergens op.

Homo’s kijken

6 augustus jl was de Pride in Amsterdam. Jan plaatste daar een Tweet over met de tekst: “Ik wens iedereen die gaat homo’s kijken veel plezier vandaag.” Ene ‘de Gallier’ reageerde daar vervelend op met: “Misschien iets voor je Juicekanaal.. kan je weer roddels de wereld inbrengen.. en doen alsof het journalistiek knap werk is…”

‘Ga eens dood joh’

Als reactie daarop stuurde Jan: “Ga eens dood joh.” En bam! Jan z’n Twitter-account werd opgeschort. Jan is boos en wil zijn account terug. Twitter heeft het account onterecht opgeschort. Waarom deze opschorting onterecht is, zullen we alvast even uitleggen.

Allereerst was de Tweet die Jan plaatste geen belediging, maar een feit. Feitelijk ging men die dag (Gay Pride) NAAR HOMO’S KIJKEN. Dan kan je denken ‘Jan is er af gegooid vanwege de ‘val eens dood’ opmerking’, maar ook dit zou onterecht zijn. Het was geen bedreiging nog oproep tot zelfdoding. Het was een opmerking zoals deze in bijvoorbeeld Amerika ook gedaan wordt: ‘drop dead’.

Er is dus geen enkele geldende reden om iemand met ruim 170k volgers, die onderdeel is van het publieke debat, om deze onzinnige redenen van het platform af te gooien. Jan gaat daarom terug vechten.

Beroep aangetekend

Hij heeft ook al beroep aangetekend bij Twitter, maar dit heeft geen enkel nut gehad. Het platform stuurt dan een standaard mailtje terug waarin staat dat je er nooit meer op mag. Jan zegt hierover: “Daarmee voorkomen ze dat ze inhoudelijk moeten ingaan om het beroep. Dus als je genoeg mensen hebt die je rapporteren en twitter wil je eraf kunnen ze dat doen zonder de mogelijkheid om eens te bekijken waarom iemand nou is verwijderd.”

Tim Hofman: ’traditie-hatende k*nkerhomo’

Om nog maar niet te spreken over de teksten die anderen op Twitter gooien en wel hun account behouden. Denk bijvoorbeeld aan Sander Schimmelpenninck die Dennis Schouten nog vergeleek met een massamoordenaar. Of Tim Hofman die (weliswaar quote, maar dan nog) ’traditie-hatende k*nkerhomo’ Tweet.

Jan Roos Twitter Homo
Jan Roos start kort geding tegen Twitter 4
Jan Roos Twitter Opgeschort
Jan Roos start kort geding tegen Twitter 5