Columns

Jan Roos: YouTube is een eng bedrijf

Jan Roos

“YouTube heeft ervoor gezorgd dat Russell Brand geen inkomsten meer krijgt uit zijn video’s op het platform. Dat heeft een woordvoerder van het platform tegen The Guardian gezegd.” Zo begint een artikel in de Telegraaf. Waarom is dan de vraag.

Jan Roos: YouTube is een eng bedrijf

En het antwoord luidt: “Vanwege het schenden van ons beleid inzake verantwoordelijkheid van makers. Als het gedrag van een maker buiten het platform onze gebruikers, medewerkers of omgeving schaadt, ondernemen we actie om de community te beschermen.” De Britse komiek en acteur wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting. En dus mag hij geen centjes meer verdienen van het platform. En dat is exemplarisch voor hoe YouTube de wereld indeelt met hun zogenaamde morele kompas. Want Brand is dus nog helemaal niet veroordeeld door een rechter, maar al wel door het filmpjes-platform om hun goede naam te beschermen.

“En dat is exemplarisch voor hoe YouTube de wereld indeelt met hun zogenaamde morele kompas.”

Toen ik een kanaal begon met politiek getinte vlogs werd binnen een paar maanden de commerciële stekker eruit getrokken. Ik deed niet mee aan de ‘positive world community’. Wat dat nou precies inhoudt hoor je eigenlijk niet. Nou ja, je krijgt een boekwerk van honderden kantjes opgestuurd en daar mag je dan jouw overtreding in opzoeken. Het is een smerige manier van veroordeling. Het alsof je voor een rechter komt, hij je veroordeelt en het wetboek naar je gooit met het verhaal dat je je eigen overtreding maar moet opzoeken.

Roddelpraat is ook gedemonetiseerd en dat scheelt ons een berg aan inkomen. Waarom weten we niet, maar we kregen te horen dat we kwetsbare groepen niet vriendelijk behandelen. Dat doen we inderdaad niet, want we nemen alles en iedereen in de maling. Dat kon vroeger nog toen humor werd gezien als iets dat grenzen mocht opzoeken. Tegenwoordig zijn er bedrijven als YouTube de bepalen wat leuk is en wat niet. En als je ergens van wordt beschuldigd vellen zij alvast een oordeel. Dat heeft niet iets engs, dat is gewoon heel eng.

20 reacties

Alex Soze

Jij bent ook eng Jan !!!
ALLES KAN KAPOT

Harry Nak

Youtube is een privaat bedrijf. Het is van hun. En dus bepalen zij wat ze wel en niet op hun platform willen hebben. Als iemand zich echt ongeremd wil uiten moet die maar een eigen website beginnen. Youtube is geen nutsbedrijf.

Dr de Wit

Nope. Dat zijn de adverteerders en gebruikers. Daarboven uiteraard de wet. Ais adverteerders niet bij bepaslde content willen, dan is het besluit snek genomen. Zij dicteren.

Marco

Als het niet politiek correct is word je verbannen of gedemoniseerd ,weer zo een eng bedrijf wat van boven af word gestuurd.

Floris Wyers

Ik vind Youtube een fenomenaal bedrijf , heurlyck alle luxe van Nederlanders vastleggen en er flink mee verdienen . Zonder te hoeven schooien om 5 eurootjes , dat is PureLuxe

Roel Driesvink

Youtube is inderdaad maar een eng bedrijf, ik ben vrijwel gestopt met kijken omdat je met een beetje pech meer naar reclame kijkt, dan naar de oorspronkelijke video. (of je moet uiteraard betalen voor youtube premium).

Maar van de andere kant moet Youtube vooral doen wat ze zelf willen, het is een groot privaat bedrijf en mogen dus zelf hun regels bepalen.

En met Youtube wil toch niemand meer mee geassocieerd worden als je alleen al kijkt naar wat er in de trending lijsten staan: huilverhalen van youtubers, die vreselijke mr beast, familievlogs en volwassen mensen die kinderspelletjes spelen.
Voor iets inhoudelijks moet je al lang zoeken.

Ricardo Cheloque

Het is betutteling van de bovenste plank.
Misschien wil Elon Musk het bedrijf wel kopen, zodat de zware censuur cultuur dat opgeheven wordt.

bedrijfskundige

Dus een bedrijf dat goed past bij een enge man, genaamd Jan Roos.

Floris Wyers

Ik vind de Hema een eng bedrijf. Ik vroeg een warme worst om heerlijk diep in mijn mondje te stoppen word ik de zaak uitgezet wegens grof taalgebruik. De Hema staat toch bekend om hun worsten?

Jack

Russell Brand is gevalletje,de Tate broers,de zoveelste die onterecht van sexueel wangedrag wordt beschuldigd,omdat ze de waarheid vertellen.

Bert Billenbaffer

Jan zegt altijd wel zinnige dingen. Past perfect bij FvD. Helaas mag hij Baudet niet meer zo.

De rokende server

Ik heb dag en nacht video’s aan staan in 10 tabbladen. Uiteraard met adblock e.d. Alle kleine beetjes helpen om Google kapot te maken.

Dr de Wit

Als je ze consequent blijft trainen met duimpjes op en neer… Werkt voor mij. Krijg zo goed als nooit de door jou genoemde in suggested.

Dr de Wit

Jij kent ze? De Tate broers. Onterecht. Lmao, als het volk dat ze volgt. Kan zo mee met het grofvuil.

Dr de Wit

Ach. Elon praat mooi. Maar is ban hetzelfde laken een pak. Dient dezelfde heren.

A. Tate

Yeah Jack you tell him gigachad, please make sure to sign up to my University and become a loverboy just like me

Filosoof des Vaderlans

Ik zoek altijd op hun zoekmachine naar een mooie foto van Henk Otten. Dan staan die servers te graven en komen ze met…. niets

Sinterklaasch

Jan zou moeten weten dat je niet op een persoon stemt maar op een partij!

Bipolaire Cokejunk

Hahahaha niet alleen Youtube. Jan zijn overgewicht is ook ENG. Als hij op je gaat zitten is dat geen grappige gebeurtenis maar een doodsbedreiging. Het varken woonachtig te bergen slaat weer toe! Geen all you can eat restaurant is meer veilig.

Jan

Youtube is een private onderneming Roos en hoeft zich niet aan jouw “normen en waarden” te houden. Jij bent nu typisch zo’n figuur die alleen maar klaagt wanneer het jezelf in portemonnee treft. Hou dus maar op met je geklaag, maakt je en beetje een zielig figuur.