Columns

Jan Roos spreekt: ‘Geen zin in opgelegde tolerantie en excuses’

Jan Roos spreekt: 'Geen zin in opgelegde tolerantie en excuses'

Welkom in de wereld van het moeten. Want tegenwoordig moeten we van alles. Zo moesten mijn kinderen op hun middelbare school verplicht meedoen aan Paarse Vrijdag. Een dag waar je zogenaamd jezelf mag zijn, alleen is het eerder een propaganda middagje van de LHBTIQ+ gemeenschap. En ik heb niets tegen die gemeenschap, maar het is geen taak van een school om mijn koters in een bepaalde richting op te voeden. Nogmaals, al zijn ze alle drie gay of wil er eentje liever Annie heten dan Kees, allemaal goed. Alleen dit soort opgedrongen tolerantie gaat nergens over.

Geen zin in opgelegde tolerantie en excuses

Ze moesten een paars bandje om met de tekst wearing =caring. Dat zou prima zijn als dat wearing niet verplicht zou zijn. Wat heeft dat dan nog voor zin? Daarnaast weten ze allang dat mensen homo, bi, trans, non-binair of pan kunnen zijn. Dat laatste heeft niets met anti-aanbak of iets met een steel te maken, maar schijnt te zijn dat je op een persoon valt en niet op een geslacht. Wat het verschil met bi is moet mij nog worden uitgelegd, maar het zal wel.

Excuses aanbieden voor de slavernij

Wat ook moet is onze excuses aanbieden voor de slavernij. Totaal absurd dat er uit mijn naam sorry wordt gezegd voor iets waar ik helemaal niet schuldig aan ben. Overigens aan mensen die daar helemaal geen slachtoffer van zijn. Maar ik ben blank en dan ben je tegenwoordig fout, wat overigens racistisch is. Maar nu komt het, de aankondiging van dit mea culpa is nog niet eens gedaan of de extra eisen vliegen je om de oren.

Zo zou Zwarte Piet overal moeten verdwijnen. Wat dat met slavernij te maken heeft weet geen hond. Zo zou het woord neger verboden moeten worden. Ook dit heeft nets vandoen met slavernij. Het waren immers geen woorden die verantwoordelijk zijn voor die zwarte bladzijde (mag dit nog wel?) in de geschiedenis. Moeten wij de binnenlandse schuld van Suriname en het Caribische Eilanden kwijtschelden. Waarom wij verantwoordelijk zouden zijn voor hun wanbestuur en wat dat met slavernij te maken heeft is ook niet duidelijk. Moet de koning elk jaar zijn excuses namens ons maken. Moet zwarte culturele instellingen gefinancierd worden (dat worden ze al, maar blijkbaar nog meer). En moeten er herstelbetalingen komen. Zo’n 40.000 euro per nabestaande van slaven (de zwarte), wat betekent dat het over honderden miljarden gaat waarmee ons land per direct failliet is.

Anti-gevoelens

Van al dat moeten begin ik nogal anti-gevoelens te krijgen. Want van dat jezelf zijn komt niets in de praktijk terecht als je niet zoveel op hebt met dat gedram van de LHBTIQ+, dan ben je homofoob. Of van die huilstruiken van de achter- achter- achter- achter- achterkleinkinderen van slaven, dan ben je racist. Jezelf zijn is maar voor een paar mensen weggelegd, de rest moet buigen en sorry zeggen. Dat is pas onrecht.

Nog geen reacties