Instagram

Doutzen Kroes van het padje af: ‘boswandeling geneest kanker’

Doutzen Kroes van het padje af: 'boswandeling geneest kanker'

Doutzen Kroes van het padje af en denkt de oplossing te weten voor de dodelijke ziekte. Ze ligt onder vuur na het plaatsen van een opvallend verhaal op Instagram. De foto staat niet meer op haar pagina, maar gaat nu wel rond op Twitter. Verschillende mensen zijn woedend. We leggen even uit wat er aan de hand is.

De complottheorieën

Mevrouw Perfect lijkt soms onder een hoedje te spelen met Lange Frans, want ze is niet vies van complottheorieën. Eerder ging ze al los over het coronavirus en reptielelite, maar schijnbaar houdt het daar niet op. Ze denkt namelijk ook dat kanker te genezen is door een wandeling in het bos te maken. Ja, precies.

‘Compleet van het padje af’

Anne Fleur Dekker plaatst hier een bericht over op Twitter. Ze schrijft: “Dat Doutzen compleet van het padje af is wisten we al, maar ik zag net ergens (en ik ga het niet herplaatsen) dat ze nu een instastory gepost heeft waarin ze claimt dat naar het bos gaan kanker kan genezen.” Eronder gaat ze in een reactie op haar eigen tweet verder: “Dit is gewoon kwaadaardig en een middelvinger naar iedereen die de K heeft gehad of daar iemand aan verloren is. Het bos, laat me niet lachen. Ik spendeer uren in het bos en al deed ik dat niet, ffs. Hoe ben je zo?”

Doutzen heeft een gigantisch bereik. Het is haar daarom ook wel kwalijk te nemen om onwaarheden over dodelijke ziektes onder de aandacht te brengen. Emma Curvers, journalist bij de Volkskrant, zegt hierover: “De website waarnaar ze refereert baseert zich op twee studies uit 2008 en 2010 onder 12 respectievelijk 13 personen. De meta-studie uit 2019 concludeerde dan ook dat het bewijs voor fysieke effecten van een boswandeling gammel was.”

En ook GroenLinks-gedeputeere Hagar Roijackers vindt het een kwalijke zaak en komt om de hoek kijken met een reactie. “Wij hebben net afscheid moeten nemen van een 48-jarige sterke sportieve vader-van-twee die gesloopt is door acute leukemie. Hij had een huisje in het bos. Kwaadaardig, misleidend en kwetsend is ze”, schrijft zij.

Heeft Doutzen meer tips?

Trutje Tim Hofman maakte al eens een BOOS-aflevering over een vrouw die zich voordeed als een soort genezer van kanker. De vrouw in kwestie vertelde mensen dat ze stress moesten verwerken om de kanker te genezen. Niks chemotherapie of operaties, maar mentale verwerking van het een en ander. Dit houdt mensen weg van doktoren die jou een kans geven op genezing.

Ah, oké, thanks voor de tip, Doutzen! Helpt het ook om preventief rondjes in het bos te lopen? En als ik nou een ei op mijn hoofd kapot sla, denk je dat mijn obesitas dan over gaat? Zelf heb ik wel eens gehoord dat als ik gras in m’n reet stop, ik nooit dementie kan krijgen. Denk je dat die theorie kloppend is? Want anders stop ik er vandaag nog mee.

Dat Doutzen compleet van het padje af is wisten we al, maar ik zag net ergens (en ik ga het niet herplaatsen) dat ze nu een instastory gepost heeft waarin ze claimt dat naar het bos gaan kanker kan genezen. Dit is gewoon kwaadaardig en een middelvinger naar iedereen die de K

— Anne Fleur Dekker (@annefleurdd) November 6, 2022

Nog geen reacties