Jan Roos: YouTube is een eng bedrijf

“YouTube heeft ervoor gezorgd dat Russell Brand geen inkomsten meer krijgt uit zijn video’s op het platform. Dat heeft een woordvoerder van het platform tegen The Guardian gezegd.” Zo begint een artikel in de Telegraaf. Waarom is dan de vraag.

Jan Roos
Jan Roos

Jan Roos: YouTube is een eng bedrijf

En het antwoord luidt: “Vanwege het schenden van ons beleid inzake verantwoordelijkheid van makers. Als het gedrag van een maker buiten het platform onze gebruikers, medewerkers of omgeving schaadt, ondernemen we actie om de community te beschermen.” De Britse komiek en acteur wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting. En dus mag hij geen centjes meer verdienen van het platform. En dat is exemplarisch voor hoe YouTube de wereld indeelt met hun zogenaamde morele kompas. Want Brand is dus nog helemaal niet veroordeeld door een rechter, maar al wel door het filmpjes-platform om hun goede naam te beschermen.

“En dat is exemplarisch voor hoe YouTube de wereld indeelt met hun zogenaamde morele kompas.”

Toen ik een kanaal begon met politiek getinte vlogs werd binnen een paar maanden de commerciële stekker eruit getrokken. Ik deed niet mee aan de ‘positive world community’. Wat dat nou precies inhoudt hoor je eigenlijk niet. Nou ja, je krijgt een boekwerk van honderden kantjes opgestuurd en daar mag je dan jouw overtreding in opzoeken. Het is een smerige manier van veroordeling. Het alsof je voor een rechter komt, hij je veroordeelt en het wetboek naar je gooit met het verhaal dat je je eigen overtreding maar moet opzoeken.

Roddelpraat is ook gedemonetiseerd en dat scheelt ons een berg aan inkomen. Waarom weten we niet, maar we kregen te horen dat we kwetsbare groepen niet vriendelijk behandelen. Dat doen we inderdaad niet, want we nemen alles en iedereen in de maling. Dat kon vroeger nog toen humor werd gezien als iets dat grenzen mocht opzoeken. Tegenwoordig zijn er bedrijven als YouTube de bepalen wat leuk is en wat niet. En als je ergens van wordt beschuldigd vellen zij alvast een oordeel. Dat heeft niet iets engs, dat is gewoon heel eng.