Carice van Houten tijdens demonstratie: ‘Ik speel liever met Lego’

Carice van Houten speelt liever met Lego met haar kind dan dat ze demonstreert op de A12 voor een zogenaamd beter klimaat. Toch stond mevrouw er afgelopen weekend weer met 650 andere strijders van het afschuwelijke Extinction Rebellion.

Carice van Houten
Carice van Houten

Carice van Houten tijdens demonstratie: ‘Ik speel liever met Lego’

Omroep West sprak met de deuger. “Ik wil dit ook niet, weet je. Ik wil liever nu met mijn kind Lego gaan spelen, echt waar”, zei Carice van Houten. “Ik zit hier ook echt liever niet, maar ja, ik moet gewoon een geluid laten horen.”

“Ik denk dat het is goed is om de snelweg te blokkeren, omdat ik me heel veel zorgen kan en niet anders kan. Ik heb een kind. Ja, ik kan mijn kind niet in de ogen kijken en mezelf ook niet als ik niet iets doe.”

Waarom gaat ze dan niet op het Malieveld staan om te demonstreren? Of bij de Tweede Kamer? “Omdat ik denk dat dit meer effect heeft”, aldus Carice van Houten. “Er zijn in de afgelopen dertig jaar al zoveel klimaatmarsen en zoveel petities getekend. Het heeft geen ene zak geholpen en we hebben natuurlijk gisteren geleerd dat de subsidies nog meer zijn dan we al dachten. Ik kan het gewoon niet over mijn kant laten gaan.”

Carice van Houten werd gearresteerd

Afgelopen weekend werd de deuger opnieuw meegenomen naar het politiebureau. “Ik liep mee, ik heb me ook niet verzet”, zei ze in de podcast Peptalk & Friends. “Ik liep de bus in en toen was het eigenlijk tien minuten een soort schoolreisje. Ze zetten ons bij het politiekantoor af en toen zeiden ze: ‘Jullie kunnen allemaal weer gaan.’” Carice werd er zelfs een beetje opgewonden van. “Er staan allemaal van die grote mannen. Ik ben nog nooit van m’n leven opgepakt.”