Uit eerste hand

Yvonne Coldeweijer overweegt tóch hoger beroep tegen Rachel Hazes

Yvonne Coldeweijer overweegt tóch hoger beroep tegen Rachel Hazes

Yvonne Coldeweijer overweegt tóch hoger beroep tegen Rachel Hazes. Dat heeft ze te danken aan de wijze woorden van Jan Dijkgraaf die een briefje aan haar heeft gericht. Op Instagram laat ze weten haar beslissing om het hoger beroep niet door te zetten te heroverwegen.

Geen vertrouwen in het Nederlandse rechtssyteem

Het vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem hebben we inmiddels allemaal verloren. Onze grote vriendin Yvonne Coldeweijer verloor de rechtszaak tegen Rachel Hazes en heeft daarom als enige in heel Nederland geen vrijheid van meningsuiting meer. De rechter heeft namelijk bepaald dat Yv de benaming ‘gecremeerde kroket’ niet meer in de mond mag nemen. En dat is bijzonder.

Jan Dijkgraaf deelt zijn mening

Yvonne besloot niet meer in hoger beroep te gaan, omdat het én veel geld kost én ze geen vertrouwen meer heeft in het rechtssysteem. Jan Dijkgraaf schreef een briefje aan Yvonne Coldeweijer om zijn mening over de kwestie te laten weten. Hij begint met uit te leggen dat hij de keuze van Yvonne begrijpt, omdat het inderdaad veel tijd en geld kost en het vertrouwen natuurlijk verdwenen is.

‘Ik denk dat je gaat verliezen’

Toch schrijft Jan ook: “ik denk dat je het hoger beroep op bijna alle fronten gaat verliezen. Maar op één punt niet: het gecremeerde kroket-verbod.” Hij is er namelijk van overtuigd dat ‘iedere rechter in een hoger beroepzaak het zal zien als een gerechtelijke dwaling van de lagere rechter’. Jan denkt dat Yv de term ‘gecremeerde kroket’ dan weer mag gebruiken. “En blijft de gecremeerde kroket met haar inhalige tengels van de centjes van een hardwerkende jonge vrouw af”, vindt Jan Dijkgraaf.

Breng de vrijheid van meningsuiting terug

Jan Dijkgraaf zegt dit ook deels uit eigen belang, omdat hij zelf ook termen voor mensen heeft bedacht die hij in de toekomst graag zal willen blijven gebruiken. Denk hierbij aan: ‘de pratende naaimachine’, ‘de slippendrager van Shula’, ‘de stuitend arrogante haatheks’ en ‘mr. Sidney Snikkelsmuller’. En daar kunnen we ons natuurlijk alleen maar volledig bij aansluiten.

In de rechtszaak tussen RoddelPraat en Famke Louise wilde dat achterlijke wijf ook dat wij haar geen ‘achterlijk wijf’ meer noemden. Daar legde ik in de rechtszaal ook al uit dat dit funest zou zijn voor ons programma, omdat we Gordon dan straks geen ‘bipolaire cokejunk’ meer mogen noemen. Of Patty Brard een ‘veenlijk’. Gelukkig bleek dat wij door mochten gaan met de term ‘achterlijk wijf’, maar gek genoeg lag dit voor ‘de gecremeerde kroket’ even anders. Dat zou niet moeten mogen.

‘Wil je er nog een keer over nadenken, snoes?’

Jan wil zo graag dat Yvonne het hoger beroep doorzet dat hij zelfs een goed voorstel doet: “Ik ben dan ook graag bereid bij te dragen aan een crowdfundingactie om jouw kosten van een hoger beroep te dekken. Desnoods organiseer ik ‘m voor je.” Om vervolgens af te sluiten met een vraag die hij aan Yvonne richt: “Dus wil je er álsjeblieft nog een keer goed over nadenken, snoes?”

Yvonne Coldeweijer overweegt tóch hoger beroep tegen Rachel Hazes

Die vraag beantwoordt Yvonne via haar Instagram, want ze deelt het bericht van RTL Boulevard waar staat dat ze níet in hoger beroep gaat en schrijft daarbij: “Dat heb ik afgelopen woensdag gezegd in mijn podcast DE JUICE SHOW. Toen had ik het ijzersterke ‘briefje van Jan’ nog niet gelezen. Ik ben er nog niet uit.” Go, Yv! We staan achter je.

Nog geen reacties