
Gelukkig. Het kabinet heeft eindelijk het licht gezien: als je je kind dagelijks filmt terwijl het huilt om een mislukte TikTok-challenge of gillend op een hoverboard van de trap dondert, is dat misschien niet per se opvoeden, maar eerder een vorm van... Ach ja, kinderarbeid.
"Het inzetten van kinderen als verdienmodel door bedrijven of ouders kan schadelijk zijn voor hun welzijn en ontwikkeling," zegt staatssecretaris Karien van Nobel (Arbeidsomstandigheden). Wat verfrissend: iemand die het opneemt voor kinderen die niet eens beseffen dat ze in de comments worden afgefakkeld door anonieme avatars met regenboogvlag en gifkikker als profielfoto.
Volgens Van Nobel moet het "niet een moderne vorm van kinderarbeid worden." Maar laten we eerlijk zijn: dat is het al. Alleen is het nu verpakt in glitterfilters, gejatte TikTok-audio’s en thumbnails met "DIT GING HELEMAAL MIS 😱😱😱”.
Ouders moeten voortaan hun vloggende kroost aanmelden bij de arbeidsinspectie. Want ja, je achtjarige zoon die drie keer per dag een mukbangvideo opneemt en daarna onder dwang meehuilt in de thumbnail – dat verdient natuurlijk een nette ontheffing. Zolang hij zijn huiswerk nog maakt en af en toe een wortel eet, is het allemaal pedagogisch verantwoord, toch?
Wie zich daar niet aan houdt, krijgt “hogere boetes”. Waarschijnlijk net iets minder dan het maandinkomen van een video waarin je kind per ongeluk over zijn broertje kotst tijdens een “24 uur alles eten in één kleur”-uitdaging.
Volgens de NOS, die verslag deed van de plannen, groeide het aantal kid-, mom- en dadfluencers van ongeveer 200 in 2020 naar inmiddels zo'n 3000 tot 4000. Da’s een flinke stijging – maar hé, kinderarbeid was nog nooit zó schaalbaar.
RoddelPraat
RoddelPraat liet in het verleden bij de familie Bellinga al zien hoe ver de ouders gaan: huilbuien, woede-uitbarstingen, angstige momenten – allemaal netjes in beeld, want de views moeten omhoog, mensen. En ach, dat je kind daarna online wordt uitgescholden door een middelbare scholier met een burnout en een iPhone 14 – dat is nu eenmaal part of the business.
Maar geen zorgen: er komt ook een voorlichtingscampagne om ouders bewust te maken van de risico’s van het online etaleren van hun kinderen. Misschien zelfs een TikTokfilmpje erover. Met een dansje. En een huilend kind.