
Tijdens een uitzending van WNL op Zondag liet staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB) weinig ruimte voor misverstanden: hij is woedend over plannen van activisten om de Nationale Dodenherdenking op 4 mei te verstoren. Op sociale media circuleren oproepen om de herdenking te gebruiken voor politieke statements.
"Twee minuten stilte is niet onderhandelbaar"
“Die twee minuten moet je respect hebben en moet je stil zijn,” aldus Tuinman. Volgens hem is 4 mei nadrukkelijk bedoeld om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog – een moment van collectieve nationale rouw. De staatssecretaris benadrukte dat dit geen moment is om andere conflicten, hoe schrijnend ook, erbij te slepen.
Op social media riepen verschillende activisten op om de herdenkingen te gebruiken (lees verstoren) voor hun eigen agenda. Vooral de situatie in Gaza wordt erbij gesleurd. Maar Tuinman countert als een ware debatteer-BOA: “Er zijn wereldwijd talloze groepen die onderdrukt worden – waar zijn die dan? Waarom alleen deze?”
Gijs Tuinman
Even ter context: Gijs Tuinman is niet je standaard Haagse pratensoep. De man heeft een Willems-Orde – dat krijg je niet bij de Aldi. Hij heeft kameraadjes verloren in Afghanistan, kent het gewicht van echte offers, en hij heeft geen zin om tijdens die paar minuten stilte te moeten aanhoren wat TikTok die week trending vindt.
Niet alleen Gaza verdient aandacht
Tuinman erkende dat de oorlog in Gaza ernstig is, maar benadrukte dat Nederland dagelijks werkt aan diplomatieke oplossingen en humanitaire steun. Tegelijkertijd wees hij op de selectieve verontwaardiging die vaak speelt in activistische kringen. “Er zijn wereldwijd talloze groepen die onderdrukt worden,” zei hij, en noemde specifiek de Rohingya in Myanmar en de Oeigoeren in China. “Waar blijven de protesten voor hén?” Volgens Tuinman is het wrang dat sommige mensen alleen opstaan voor de ene groep, maar hun mond houden over andere grootschalige mensenrechtenschendingen.
In zijn ogen ondergraaft deze selectieve woede de geloofwaardigheid van het protest. Bovendien is de Dodenherdenking volgens hem niet bedoeld als politiek podium, maar als moment van respect voor hen die voor onze vrijheid hun leven lieten.
Oftewel: wil je protesteren? Doe dat vooral. Maar niet op 4 mei. Niet tijdens die stilte. En zeker niet als er nog mensen zijn die voor onze vrijheid hun leven hebben gegeven, terwijl jij met een kartonnen bordje selfies staat te maken voor je story.
Roddelpraat staat stil bij 4 mei
Vanuit Roddelpraat staan wij stil bij de doden die voor onze vrijheid gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog. Niet omdat het moet, maar omdat het hoort. Oorlog is geen trending topic, geen meningenwedstrijd op X of Instagram. Het is rauw, onmenselijk en laat een spoor van kapotte families, gebroken geliefden en generaties trauma achter.
We mogen nooit vergeten hoe het zover heeft kunnen komen: hoe haat, polarisatie en het aanwijzen van 'de ander' uiteindelijk leiden tot vernietiging. Verdeel en heers is een oud recept –