Roddelpraat: “NVJ, steek je ethische richtlijnen maar waar de zon niet schijnt”

Als er toch iets heel erg zeldzaam in ons land is zijn het wel echte journalisten. Mensen die de macht controleren en zo objectief mogelijk te werk gaan. De rest (99%) zijn allemaal koekenbakkers die met dezelfde gekleurde bril dezelfde gekleurde stukjes maken. Of het nou op de radio, televisie of ergens in de geschreven pers wordt verkondigd, het is allemaal dezelfde prietpraat. Allemaal politiek correctie linkse kletskoek, dat je moet opvoeden in plaats van informeren. En al die lui zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, waar dus nauwelijks echte journalisten bij zitten. En dat clubje neemt nu juice channels de maat.

“Juicechannels, zoals het Instagramkanaal van Yvonne Coldeweijer, zouden er goed aan doen om de ethische richtlijnen te volgen die gelden in de journalistiek. Dat zegt secretaris Paul Teixeira van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ).” Wat hebben wij in vredesnaam te maken met ethische richtlijnen van een beroepsgroep waar wij geen onderdeel van uitmaken. Ik volg trouwens helemaal niemands ethische richtlijnen dan die van mezelf. Anders was ik wel gelovig geweest. Maar even serieus, waar haalt deze knakworst de arrogantie vandaan om ons te vertellen aan welke zelf verzonnen regeltjes wij ons dienen te houden.

Als de NVJ zo bezorgt is om goede journalistiek is er in ons land nog voor jaren werk voor hem. De meeste zogenaamde journalisten houden zich pas aan die richtlijnen als het ze uitkomt. Als het past bij hun verhaaltje. Doe daar eens wat aan. Of kijk eens naar het minst journalistieke product van Nederland het NOS Journaal, waar leugen op leugen wordt gestapeld.

“We zeggen als NVJ wél: als je journalistiek bedrijft, doe dat dan volgens bepaalde normen en (gedrags)richtlijnen.” We zeggen bij Roddelpraat wél: steek die richtlijnen in je reet. We zijn helemaal geen journalisten. Jullie zijn de slippendragers van de macht. Ons proberen te beteugelen met de Code van Bordeaux en je eigen padvindersregeltjes gaat je nooit lukken.

17 reacties op “Roddelpraat: “NVJ, steek je ethische richtlijnen maar waar de zon niet schijnt”

 1. Dikke Boktor zegt:

  Klasse reactie Jan! Het niveau van de (Nederlandse) journalistiek is onder het NAP. Gedegen onderzoek wordt maar zelden gedaan, voornamelijk meninkjes en copy-paste.

  7
  0
 2. Bert zegt:

  “zouden er goed aan doen om”. Goed dat deze halve zool het gelijk zegt. Zouden. Ze kunnen het dus niet verplichten. Ofschoon ze het graag zouden willen. Next!

  4
  0
 3. Sam zegt:

  Helemaal goed vrinden, dan leggen we jullie langs de maatstaf van artikel 6:162 BW maar dan niet huilie huilie doen als er € afgetikt moeten worden!

  1
  1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.