Onderzoek naar The Voice of Holland afgerond: ‘ITV heeft verkeerd gehandeld’

Onderzoek naar The Voice of Holland afgerond: 'ITV heeft verkeerd gehandeld'

Onderzoek naar The Voice of Holland afgerond. Althans, het onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne is afgerond. Het resultaat is negatief voor de producent van het programma, ITV. Het productiebedrijf zou verkeerd hebben gehandeld toen de misstanden achter de schermen bekend werden bij medewerkers.

Onderzoek naar The Voice of Holland afgerond

Het productiebedrijf achter The Voice of Holland, ITV, heeft een tijd terug zélf het onderzoek naar de misstanden ingesteld. Advocatenkantoor Van Doorne is veertien maanden bezig geweest om de zaak zo goed mogelijk te onderzoeken. De uitkomst bleek negatief uit te vallen voor ITV.

‘ITV heeft verkeerd gehandeld’

“De HR-afdeling en directie van ITV, het productiebedrijf achter The voice of Holland, is door verantwoordelijken niet geïnformeerd over het wangedrag dat plaatsvond achter de schermen. Dit komt vooral omdat er geen duidelijke regels voor waren opgesteld. Na een melding werd er soms een mondelinge waarschuwing gegeven, maar daar bleef het bij”, aldus NU.nl.

Onveilige gevoel werd vergroot

In het onderzoek heeft Van Doorne 62 mensen geïnterviewd en vele documenten doorgespit. In totaal zou het om 13 miljoen items gaan die voornamelijk uit mailtjes en berichtjes uit een dataset bestaan. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat mensen zich onveilig voelden en niet wisten waar ze heen moesten met hun klacht of melding als er sprake was van wangedrag. NU.nl schrijft: “Ook vergrootte de hiërarchie of machtige positie van bepaalde mensen dat onveilige gevoel. Ze kregen de indruk dat er een cultuur heerste dat mensen elkaar in bescherming namen.”

Bleef bij een mondelinge waarschuwing

Daarnaast werd er weinig met een melding gedaan als iemand die tóch durfde te doen. Vaak bleef het bij een informele en mondelinge waarschuwing. En dat terwijl de persoon in kwestie ongepaste opmerkingen maakte en seksueel getinte berichten stuurde. Soms moest die persoon excuses maken, maar het werd in ieder geval niet schriftelijk vastgelegd.

Vervolg

Dat IVT als producent dingen verkeerd heeft gedaan is bij deze duidelijk geworden. Wat er nu verder mee gaat gebeuren is nog onbekend. Wel is al zeker dat Ali B en Jeroen Rietbergen nog vervolgd gaan worden door het Openbaar Ministerie. Lees het complete onderzoeksverslag van Van Doorne hier terug.