
Na stevige kritiek van onder meer Den Haag, haar eigen medewerkers én de media doet NOS-directeur Renate Eringa nu een stapje terug. Na de onthulling dat ze als “interimmer” €28.800 per maand ving – ondanks een driejarig contract – kondigt ze aan de komende maanden voor nop te werken. De morele boetedoening is begonnen. Of dat nu uit overtuiging komt, of om de storm te laten luwen, laten we even in het midden.
Na de onthulling: een draai van 180 graden
Vorige week bracht RTL Z naar buiten dat Renate Eringa, lees hier ons artikel hierover. Ondanks een driejarig contract sinds oktober, bleef declareren als interim-directeur. Daardoor kon ze een vorstelijk salaris blijven opstrijken dat flink boven het wettelijk maximum voor publieke bestuurders lag.
De reactie vanuit politiek en binnen de NOS zelf was niet mals. En dus kwam Eringa in beweging. In een interne mail, bevestigd door bronnen binnen de NOS en ingezien door RTL Z, schrijft ze:
“Vandaag heb ik de Raad van Toezicht laten weten dat mijn beloning onder aan de streep geen verschil mag maken met wat een 'vaste' directeur bij de NOS verdient.”
Om dat te realiseren, werkt ze de komende maanden zonder enige vergoeding. Ze geeft toe dat ze het allemaal onderschat heeft:
“Had ik van tevoren geweten dat mijn beloning zoveel vragen en emoties zou oproepen, dan had ik dat nooit zo gewild.”
Interimmer met een vast contract – hoe dan?
De kritiek kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Renate Eringa had immers al sinds oktober een contract voor drie jaar op zak. Toch mocht zij als ‘interimmer’ blijven declareren. Pas vanaf maand dertien zou de normale wetgeving weer van kracht worden.
En dat roept serieuze vragen op. Niet alleen over de constructie, maar ook over de transparantie binnen de NOS. Want het waren niet alleen de Haagse politici die zich achter de oren krabden — ook binnen de omroep zelf ontstond “onvrede over de gebrekkige communicatie” en zorgen over de beeldvorming. Vooral tegen de achtergrond van de geplande bezuinigingen bij de NPO.
“Gebrek aan alertheid”
In haar interne verklaring toont Renate Eringa zich schuldbewust meld RTL Nieuws:
“Ik heb hart voor de publieke zaak en voor de NOS in het bijzonder en ik wil niet dat de organisatie wordt belemmerd in haar functioneren door discussies over wat ik verdien.”
Ook geeft zij aan dat ze zichzelf met het inzicht van nu een gebrek aan alertheid kwalijk neemt.
Tja wat moet je hier nou van zeggen.
Moraalridders, als het uitkomt.
Laten we eerlijk zijn: het is toch prachtig hoe mensen hun geweten ontdekken. Een paar dagen geleden nog geen vuiltje aan de lucht, en nu: werken zonder vergoeding, omdat het ‘nooit de bedoeling’ was. Natuurlijk niet.
Wat je hier ziet, is het standaard noodscenario in de bestuurswereld: betrapt worden → schuld erkennen → tijdelijk boete doen → doorgaan alsof er niets is gebeurd.
Spotprent.