
De staatsomroep heeft iets nieuws bedacht: een kletsshow op sociale media. Het praatprogramma heet "Ben je in Nederland vrij om jezelf te zijn?" en draait – je raadt het al – om vrijheid. – een programma waar jongeren praten over wat vrijheid voor hen betekent. Of beter gezegd: hoe vrij ze zich eigenlijk voelen in een land dat prat gaat op tolerantie.
Nieuw praatprogramma op socials
In aflevering 1 worden we voorgesteld aan vier jonge mensen: Joudy, Luc, Oleg en Maud. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal over vrijheid. De één vluchtte voor oorlog, de ander bereidt zich er psychologisch al op voor. Klinkt diep, maar voelt soms vooral als het zoveelste feelgoodpraatje met een moreel sausje eroverheen.
Oleg, te herkennen aan zijn Oekraïne-shirtje, zegt dat hij zich niet vrij voelt om zijn mening te geven. Waarom? Hij is bang voor de reacties. Cancel culture? Of gewoon de realiteit van een maatschappij die roept om tolerantie, maar bij elke afwijkende mening direct de hooivorken pakt?
Vrijheid van meningsuiting, maar dan met voorwaarden?
Het centrale thema: de botsing tussen vrijheid van meningsuiting en het risico om iemands gevoel te kwetsen. Want ja, je mag zeggen wat je denkt – maar niet als het iemand anders raakt? Klinkt als vrijheid, maar dan met een bijsluiter.
NOS Stories probeert met deze reeks ‘het gesprek op gang te brengen’. Maar is dat gesprek écht vrij? Of is het gewoon een moreel opgepoetste vorm van meningenpolitie?