Uit eerste hand

Moeder krijgt de schrik van haar leven door Ewout Genemans’ programma

Moeder krijgt de schrik van haar leven door Ewout Genemans' programma

De moeder van een depressieve zoon keek naar Bureau Arnhem. Dat is een programma waarbij presentator Ewout Genemans meeloopt met de politie in Arnhem. Moeder krijgt de schrik van haar leven door Ewout Genemans’ programma Bureau Arnhem. Op televisie ziet ze hoe haar zoon van een treinspoor wordt gehaald.

Moeder krijgt de schrik van haar leven

Samen met twee agenten ging Ewout naar een station in Duiven. Plotseling verscheen de zoon van de vrouw in beeld. Hij was ‘onherkenbaar’ gemaakt, maar de vrouw in kwestie herkende haar eigen zoon meteen. “Dit was mijn zoon. Ik was flabbergasted. Hoe kan dit? Ik wist niet dat hij was gefilmd, laat staan dat de beelden op televisie uitgezonden zouden worden. Hij wist zelf ook niet dat er opnamen waren gemaakt. Bizar. Echt bizar”, vertelt ze.

De functie van media in het publieke debat

Hoe oké is het om dit soort dingen op televisie uit te zenden? Politiewoordvoerder Sven Strijbosch vindt dat de media een belangrijke taak vervullen in het publieke debat. “Vanwege de functie van publieke waakhond is het toegestaan om op de openbare weg te filmen zoals in Bureau Arnhem gebeurt. Daarbij wordt heel nadrukkelijk rekening gehouden met privacy en onherleidbaar maken van verdachten, slachtoffers en overige betrokkenen”, vertelt hij.

Daarnaast legt de woordvoerder ook even de wetgeving uit. Het was niet nodig om naasten van de jongen te informeren. Sterker nog: het is verboden om dat te doen. Omdat de jongen meerderjarig is, mag die informatie niet verstrekt worden. Iets met AVG, of zo? Fair enough.

‘Niet ethisch’

Daarmee wordt de discussie geopend, want een persvoorlichter van 113 zelfmoordpreventie zegt hierover: “Als de politie zegt dat hij zelf toestemming had moeten geven om zijn moeder of een andere naaste te informeren, gaat er ergens iets mis. Want zo’n persoon is op dat moment niet toerekeningsvatbaar.” Zij noemt het ‘niet ethisch’ om iemand te filmen in zo’n kwetsbare mentale toestand. “Ik vind het heel heftig dat de jongeman en zijn naasten niet zijn geïnformeerd dat hij werd gefilmd”, sluit ze af. En daar voelen we dan ook wel weer wat voor.

Rechtswetenschapper Pieter Wolters zegt dat het maken en verspreiden van beelden op de openbare weg gewoon uitgezonden mogen worden zonder toestemming van betrokkenen te vragen. “Daarbij moet wel de aantasting van de privacy worden beperkt. Bijvoorbeeld door het gezicht van iemand te blurren. Het feit dat iemand op een pijnlijke manier is vastgelegd, treft zijn belangen. Dat blijft een afweging tussen het journalistieke belang en de privacy van betrokkenen”, zegt hij hierover. Een gemiddelde mediastudent wordt al opgeleid met deze informatie. Toch kan je je afvragen of je dit dan moet uitzenden.

RTL heeft begrip voor de ‘precaire persoonlijke situatie’

Moeder belde na het zien van de beelden meteen de politie op: “De man die ik aan de lijn kreeg, zei dat dit een les was voor de volgende keer en dat dit niet had mogen gebeuren. Maar juridisch kon het allemaal wel. Ik was sprakeloos en verdrietig. De volgende dag heb ik RTL gebeld. Binnen enkele uren zijn de beelden verwijderd.” RTL reageert met de uitspraak wel begrip op te brengen voor de ‘precaire persoonlijke situatie’. “Na contact met zijn moeder hebben we om die reden het fragment uit de aflevering gehaald”, aldus RTL.

Eerder lag Ewout ook al met een programma onder vuur, omdat hij ‘precaire’ beelden had gebruikt die hij niet had mogen uitzenden. Schijnbaar lust hij er wel pap van met zijn programma’s. Wij zijn wel zeer benieuwd: wat vinden jullie van deze situatie? Laat het weten in de commants.

Nog geen reacties