Klimaatactivisten gooien tomatensoep over schilderij van van Gogh

Klimaatactivisten gooien tomatensoep over schilderij van van Gogh

Welkom in de wereld van woke en ‘over alles moet een protest komen’. Vandaag de dag vond er een wel heel bijzonder protest plaats. Klimaatactivisten gooien namelijk tomatensoep over schilderij van van Gogh. Daarna lijmden ze hun eigen handen vast aan de muur in het museum in Londen. Meine gutte… 

Het bekende schilderij van Vincent van Gogh met zonnebloemen werd vandaag de dupe van een kortsluiting in de hersenen van activisten. Twee figuren die vrouw voor moesten stellen met shirts waar op stond: ‘Just Stop Oil’ gooiden tomatensoep over het schilderij en plakten daarna hun handen vast op de muur onder het schilderij.

Op zo’n moment schieten er bij mij heeeel erg veel vragen door m’n hoofd. Wat is dit? Wat is hier de bedoeling van? Waarom moet een schilderij van van Gogh t.w.v. 81 miljoen euro hier onder lijden? Wat zijn dit voor gedrochten met kort pittig kapsel? Zouden dit van die gore types zijn die hun lichaamshaar ook niet scheren en aan free bleeding doen? Zonde van de tomatensoep. Oh, en… Luister… Met die prit stift blijven echt heus je handen niet aan de muur vastzitten. Waar slaat dit op?

Nou, goed… het is natuurlijk allemaal gigantische onzin. Zeker omdat er een glasplaat voor het schilderij zat en de vraag dus is wat hier nou eigenlijk de bedoeling van was. Maar Roddelpraat in Nederland schrijft over de actie, dus dan heb je het grote bereik wel gehaald.

De Britse actiegroep strijdt tegen olie- en gasboringen. Eerder blokkeerden deze groep al wegen bij het parlement om aandacht te vragen voor de schade die hierdoor aangericht wordt. Dat vonden ze schijnbaar nog niet genoeg en besloten vandaag daarom een schilderij aan te vallen.

Na het besmeuren van het schilderij schreeuwden de figuren: “Wat is meer waard, kunst of het leven”.  Wat een schilderij hier dan mee te maken heeft…? Oh, wacht, dat leggen ze ook nog uit: “Maak je je meer zorgen over de bescherming van een schilderij of de bescherming van onze planeet en mensen?” Aaaaahhhhh… GOED PUNT!

De actiegroep liet weten rekening te hebben gehouden met de glasplaat die ervoor zat. Sure. Eerder hadden leden van deze zelfde groep zichzelf al vastgelijmd aan een ander schilderij van van Gogh. Hierover verklaarden de activisten toen: “Ik houd er nog steeds van, maar ik houd meer van mijn vrienden en familie, en van de natuur. Ik hecht meer waarde aan het toekomstige voortbestaan van mijn generatie dan aan mijn publieke reputatie.”

Lieve hemel… Ik heb een idee: pak volgende keer het schilderij vast en spring ermee uit het raam van de hoogste verdieping. Moet je eens kijken hoe het schilderij er dan uit komt, joh. (Om juridische redenen is dit natuurlijk een grap).