Jan Roos: Klimaat is verdienmodel en religie in één

Jan Roos: Klimaat is verdienmodel en religie in één

Klimaat is verdienmodel en religie in één. Of het klimaat heel erg stuk is, ik weet het niet. Als ik weerman Gerrit Hiemstra moet geloven wel. Hij is meteoroloog (weerkundige, geen klimaatwetenschapper) bij het KNMI en verzorgt in die hoedanigheid bij het NOS Journaal het weer. Ook vertelt hij ons in het nieuws dat het verschrikkelijk slecht gesteld is met het klimaat en dat we, zeker als we zo doorgaan, met z’n allen een verschrikkelijke dood tegemoet gaan. Dat Gerrit met zijn andere bedrijf multimiljonair is geworden met klimaatpraatjes wordt even niet vermeld.

Klimaat is verdienmodel en religie in één

Klimaat is verdienmodel en religie in één. En zie hier het grote probleem met het klimaat. Het is een verdienmodel geworden van een groep mensen en dus zijn het juist die lui die moord en brand schreeuwen over de huidige situatie. Zo gilt Hiemstra van de daken dat vier hete dagen het ultieme bewijs is voor de opwarming van de aarde en de schuld van de mens, maar houdt hij zijn mond als we, zoals dit jaar, een verschrikkelijk koud voorjaar hebben. 

Het moet allemaal passen in het verhaal dat ze nu al jaren verkondigen. Zo wordt telkens geschoven met data om maar het juiste narratief te hanteren. Hoe vaak hebben we nou al gehoord dat er geen ijs meer op de Noordpool zou liggen? Hoe vaak is het nou al twee voor twaalf geweest? Het is slecht voor de knip, van onder andere Gerrit Hiemstra, om je ongelijk toe te geven.

Het moet allemaal passen in het verhaal dat ze nu al jaren verkondigen

Waar de één zijn zakken vult met hel en verdoemenis is het voor de ander een vervanging voor religie. De overeenkomsten zijn schrikbarend. Zo wordt het uiteindelijk hier een hel, ben je zondig als je bijvoorbeeld vliegt of vlees eet, als je niet voor bent moet je wel tegen zijn en voelen de aanhangers van de klimaatreligie zich verheven boven de rest. Zij hebben het licht reeds gezien, de kudde moet worden opgevoed. 

Wie ook het licht heeft gezien, naast een usual suspect als gekkie Georgina Verbaan, is Carice van Houten. Ze gaf een interview aan de NRC waarin ze vertelde dat ze bij een klimaatpsycholoog loopt en dat ze zich afvraagt of ze wel een kind had moeten nemen. Ze toonde eerder een verwarde vrouw met een hunkering naar het geloof te zijn dan een serieus te nemen activiste. En zo is het bij de meeste van die aanhangers van deze doodscultus, ze zijn stuk voor stuk verwarde mensen zoekende naar een houvast in het leven. En dan heb je natuurlijk ook mensen die daar dan weer geld aan verdienen, zoals Gerrit Hiemstra.