Columns

Jan Roos: Blijf met je poten van onze taal af

Toen ik jong was had je zoiets als Turbotaal. Dat was hippe taal voor de jongere generatie. Het waren vooral afkorting en stoere beschrijvingen van ouderwetse termen. Daarna kwam de Smurfentaal. Dat was Nederlandse straattaal gecombineerd met buitenlandse termen van allochtone jeugd. Of deze twee stromingen echt een verrijking waren weet ik niet, maar het gaf wel de speelsheid en de rekbaarheid van woorden en zinnen aan.

Jan Roos: Blijf met je poten van onze taal af

Er kwam dus extra taal bij, tegenwoordig worden er alleen maar woorden geschrapt. Ik heb met Dennis jaren geleden een enorme discussie gehad over het woord ‘blank’. Hij vond dat ik dat niet meer moest zeggen en de term ‘wit’ moest gebruiken. We zijn nu een tijd verder en hij zegt wit en ik nog steeds blank. Want ik kan er bijzonder slecht tegen dat een stel deugneuzen dat gaat bepalen, het is namelijk allemaal onderdeel van woke, wat ik wel en niet mag zeggen. Waarom zou ik mijn huidskleur anders moeten benoemen, omdat een stel linkse radicalen dat willen. En diezelfde lui zeggen ook dat ik bijvoorbeeld het woord ‘neger’ niet meer mag gebruiken. Als een donker persoon die term vervelend vindt wil ik dat best niet meer zeggen, maar als ik in dezelfde situatie zeg dat ik het niet fijn vind om wit te worden genoemd ben ik een racist. Blijkbaar mag ik dingen niet zeggen en mag ik ook niet over mijn eigen term gaan. Dat gaat mij twintig bruggen te ver.

Jan Roos: “Waarom zou ik mijn huidskleur anders moeten benoemen, omdat een stel linkse radicalen dat willen.”

Taal is mijn zwaard. Ik geloof niet in knokken, ik geloof in discussie. In dialoog, monoloog, ruzie, humor, belediging en verbroedering. Allemaal op basis van het gesproken woord. Het schrappen van woorden omwille van politiek is mij een doorn in het oog. In de Libelle zag ik dat men de Bijlmerramp tegenwoordig ‘de vliegramp in de Bijlmer’ noemt. Uit angst voor discriminatie van inwoners van de Bijlmer. In de NRC staat vandaag een stukje van de hoofdredactie over de term ‘neutraliteit’. Hun stelling is dat een hoofddoek niets over neutraliteit zegt. Wat het natuurlijk per definitie wel doet. De term neutraliteit heeft dus een andere invulling gekregen om politieke redenen. Wat deze aanpassingen doen is niet onze taal uitbreiden, maar afbreken. Straks moet je elke woord wegen of het wel past in de ideologie van een stel snel gekwetsten. Ik pas daarvoor omdat ik niemands knecht ben, maar ook omdat ik het met elkaar vrijuit kunnen spreken, het allerhoogste goed in een vrije samenleving vind.

12 reacties

Dave

Die lui discrimineren zich zelf,niet mijn probleem.

dominee

Ha ha ha ha, zelden zo gelachen. “Ik geloof niet in knokken,” zegt-ie, de man die elke dag een bijna-moord pleegt om het minste of geringste wat anderen doen.

Kevin

P * * * * is weg en meteen hebben we nieuwe roddelpraat command liefhebbers onder verschillende namen …

jan roos

nederlandse tradities en normen en waarde
mogen nog wel helemaal naar de kl0te geholpen worden

jan roos 2024

je bent gewoon een pennenlikker jan een taal natsi

Don zonder Ad

Nieuws is in Nederland haast geen nieuws meer. Dat heet tegenwoordig beeldvorming. Waar de NPO, DPG en het Mediahuis er nogal een handje van heeft om belangrijke info bewust weg te laten. Veelvuldig als er een niet-Nederlandse herkomstig persoon in het spel is.

Kevin van de Kevin-achterban

Hoi andere Kevin. Deze P L I E N is helemaal niet weg.
Die gebruikt gewoon meerdere alts.
Duidelijk te zien aan de schrijfstijl.

P L I E N

Correctie.
Ik was op uitnodiging bier zuipen in Duitsland. Bijna weekend hè, dat moet gevierd worden.
Dus wees gerust.
Er zijn meerdere mensen net zo ad rem als ikzelf ben …. Of in ieder geval één andere persoon die wellicht misschien gebruik maakt van verschillende aliassen voor zijn eigen persoonlijkheden.
.
Maar.
Ga nou niet meer lopen/zitten/liggen zaniken dat ik geen eigen leven heb, want jijzelf bent in staat om te beweren, na een ‘grondige” analyse van schrijfstijl en ik weet niet wat, dat mijn zieleroerselen hier gedeeld worden onder andere namen.
Dan is mijn vraag:
Hoe p a r a n o a ben je nou helemaal & heb je er medicatie voor van de dokter?

Alfred Jodl

Verdammt noch mal!!
Ihr solltet alle Deutsch sprechen!!

Karl Hauptanzweigen

Einstellungen
Da is zuerst Deutsch.
Raststätte.
Lerne Mal, das ist Restaurant.
Geschirrspülmaschine
dafür hat man eine geschirrspülmaschinenmitarbeiterin nötig
Das Deutsch ist nicht so einfach wie es aus sieht jetzt gibt es je länger die Wörter wie mehr einfach es wird.
Also na, so klappt es

Natnek

Bis bis

Ad van Don

Vroeger had je nog goeie internettelevisie, zoals ik jarenlang met mijn compagnon Don maakte. Iedereen keek er met gebalde vuist naar. Maarja tijden veranderen en tegenwoordig heb je het NRC die over neutraliteit en diversiteit zeikt.

Maar niks was zo divers als onze internet-tv, wij naaiden alles met een hartslag. Of je nou pimpelpaars of zwart was. Waanzinnig wat die wijven deden voor een paar knaken.

Maar Ome Jan Roos , wij komen graag eens in contact met Tamara, kun jij dat even regelen?

Jugend

Tegenwoordig mag je niks meer
500 Jaar geleden riepen ze dat al boomer