Relletjes

Het oorspronkelijke statement van Matthijs van Nieuwkerk

oorspronkelijke statement van Matthijs van Nieuwkerk

Vlak voor de publicatie van HET Volkskrant-artikel stuurde Matthijs van Nieuwkerk een statement naar hen op, maar hier stond geen spijtbetuiging in. Het oorspronkelijke statement van Matthijs van Nieuwkerk hebben we nu in handen.

Het oorspronkelijke statement van Matthijs van Nieuwkerk

In het oorspronkelijke statement van Matthijs van Nieuwkerk stond: “Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en gerust gevoel hebben kunnen geven, heeft veel te maken met de scherpe scharen van de ambitie om elke dag de beste tv van het land te maken. Iets dat ik vijftien jaar geprobeerd heb.” Hij verschuilde zich dus achter de smoes dat hij een goed programma wilde maken en daar schijnbaar een harde hand voor nodig had.

Verder ontkende hij stellig in zijn oorspronkelijke statement bepaalt gedrag te hebben vertoond: “En dan de suggestie dat ik iemand op zijn knieën zou hebben gedwongen? En dat ik Parijs onveilig zou hebben gemaakt? (Tijdens het programma Chansons zou er ook een voorval hebben plaatsgevonden, red.) Doe me een lol.”

‘Even for the record…’

In dat statement is nergens iets te horen over een spijtbetuiging, maar in het tweede stuk dat hij opstuurt, staat het wel. “Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm”, schrijft hij dit keer. En dat niet alleen. In zijn eerste statement bekritiseerde hij twee eindredacteuren van DWDD. “Ik hoor veel bezems straatjes schoonvegen. Even for the record: Dieuwke Wynia vroeg mij na haar afscheid bij DWDD om samen nieuwe programma’s te gaan maken. En dat deden we: we maakten Moby Dick. En Cécile Koekkoek vroeg mij of zij als eindredacteur mee kon naar mijn nieuwe zaterdagprogramma Matthijs gaat door en appte mij na de laatste DWDD-uitzending: ’Het was een geweldig avontuur, nogmaals dank daarvoor!’” Dat klonk als een boze Matthijs die zich vooral zelf slachtoffer voelt.

BNNVARA was er klaar mee

Door de twee verschillende statements die hij aflegde, werd het bij BNNVARA toch iets te heet onder de voetjes. Er werd logischerwijs getwijfeld aan de oprechtheid van zijn spijtbetuiging. Die spijt heeft hij namelijk nooit gehad, maar heeft hij natuurlijk moeten zeggen. Matthijs nam uiteindelijk snel zelf de benen voordat BNNVARA hem eruit kon sturen.

Nog geen reacties