Uit eerste hand

Grensoverschrijdend gedrag bij Temptation Island

Temptation-Island

Gisteravond werd uitvoerig grensoverschrijdend gedrag bij Temptation Island besproken. Er zouden verschillende meldingen zijn gedaan bij Mores. Shownieuws heeft verschillende oud-kandidaten gesproken en sommige hebben ook geen melding bij Mores durven doen.

Verschillende oud-kandidaten zijn bang om melding te doen bij Mores, omdat ze vrezen voor consequenties als het naar hen terug te leiden valt. In het deelnemerscontract staat namelijk een boete als je je niet aan de geheimhoudingsplicht houdt. Wel staat er: “Voornoemde boete dient er in geen geval voor te zorgen dat de deelnemer(s) eventueel ongewenst gedrag en/of incidenten niet melden bij de producent (kandidatenbegeleider of psycholoog) en/of de zender(s).” Of dat betekend dat je het bij externe partijen mag melden is niet bekend.

Een oud-kandidaat vertelt aan Shownieuws: “De reden dat ik een melding bij Mores heb gedaan is, omdat ik mij heel onveilig, machteloos en gediscrimineerd voelde. Daarnaast ben ik voor mijn gevoel geestelijk en mentaal mishandeld en heb ik te maken gehad met machtsmisbruik.” Diegene vervolgt: “Als je eenmaal in de villa zit, kan je geen kant meer uit. Je hebt geen telefoon, je hebt helemaal niks. Dan moet je dus verplicht naar hen luisteren. (…) Tot op heden heb ik er nog steeds last van. Ik kan zeggen dat ik een traumatische ervaring heb overgehouden aan het programma.’’

Ook een andere oud-kandidaat laat weten: “Ik heb een melding gedaan bij Mores, omdat ik hoop dat de manier waarop ze mensen behandelen en kapot maken stopt. Ik heb mij heel erg onveilig gevoeld en voelde mij bedreigd. Zeker voor een langere periode.” Deze persoon zegt er momenteel ook nog steeds last van te hebben.

Woordvoerders van SimpelZodiak en RTL zeggen dat de partijen niet op de hoogte waren van de meldingen bij mores. Ze waren wel op de hoogte van 1 melding die bij hen zelf gedaan is. Met die kandidaat hebben ze gesproken. “Het is met elkaar opgelost” en volgens hen is dat ook naar alle tevredenheid van beide partijen verlopen.

De woordvoerder van RTL legt uit: “Voor onze reality- en datingprogramma’s hebben wij een helder protocol. Dit wordt actief besproken met onze producenten en regelmatig geëvalueerd en aangescherpt. Hier is bijvoorbeeld in vastgelegd dat er altijd een kandidatenbegeleider, vertrouwenspersoon en psycholoog beschikbaar moet zijn voor deelnemers en andere betrokkenen.”

Tja, wat kunnen we hier van zeggen? Het is een langverwachte situatie waarvan je eigenlijk al weet dat het speelt bij een programma als Temptation Island. Het is een gevoelig onderwerp en in de huidige tijdsgeest krijg je al snel te maken met mensen die vinden dat ze met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad. Wat niet betekent dat er geen grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden. Mochten er mensen zijn die hier verhalen van kennen, laat het vooral weten! Het moet tot de bodem uitgezocht worden.

Nog geen reacties