Uit eerste hand

Georgina Verbaan is ook weer boos

Georgina Verbaan

Vrouwen worden gediscrimineerd in de filmwereld, vindt Verbaan. Want ze is gevraagd om oma te spelen terwijl ze veertig is. Nu zijn er genoeg oma’s van veertig, maar in het hoofd van Georgina is het heel erg seksistisch. Waarom weet niemand, maar even een uitleg hoe het zo is gekomen met het voormalige sekssymbooltje.

Voor de jonge lezers even een uitleg wie Georgina Verbaan is. Ze speelde een rol van dom wicht in GTST (Goede Tijden, slechte Tijden, een slechte Nederlandse soap). Daarna speelde ze in allerlei slechte Nederlandse films, zoals Costa en Volle Maan, een dom wicht. Vervolgens was ze in verschillende televisieseries, zoals Verliefd op Ibiza en Mixed Up, te zien als dom wicht. In 2004 bekroonde ze haar carrière met een fotoshoot in Playboy, die er bijzonder appetijtelijk uitzag.

Maar zoals dat gaat met meisjes die wat ouder worden begint het toch een beetje te piepen en te kraken. Waar ze het voorheen van hun looks konden hebben gaan ze op een gegeven moment opzoek naar principes. Dus werd ze vegetariër en lijstduwer bij de Partij van de Dieren. De volgende stap werd dat ze boze stukjes ging schrijven in de NRC als columnist. Ondanks dat ze niet verder is gekomen dan een MAVO-diploma en overkomt als een dom wicht ging ze iedereen de maat nemen die niet in haar kabouterwereldje paste. Daarna werd ze van de vrouwenliefde, want dat hoort er nou eenmaal bij. En nu is het gewoon een verbitterd vroeg oud vrouwtje geworden die overal seksisme, racisme, fascisme en xenofobie in ziet. Zeg maar, de prototype grachtengordelmuts.

Mannen

Waar is dan nu weer boos om? Mannen worden in de filmindustrie anders behandeld dan vrouwen, aldus Verbaan. Ze werd namelijk op haar 40e gevraagd voor een rol als oma. En dat is natuurlijk heel erg of zoiets. “Zeer tevreden met mijn rol als oma, voordat dat een ding wordt. Maar er klopt echt iets niet aan de manier waarop vrouwen in die industrie gezien worden.” Wat nou precies het probleem is niet duidelijk. Maar het is wel heel erg seksistisch blijkbaar.

Nog geen reacties