
Het interview waarin zanger Claude zijn ziel op tafel legt – over zijn liefde voor muziek, God – is niet bij iedereen in de smaak gevallen. Zo dook onder de reacties ineens een krachtige analyse op van niemand minder dan onze eigen cultuurfilosoof Floris Wyers. Zijn oordeel? “Saai en gay dus…
Een man die weet waar hij het over heeft
En eerlijk is eerlijk: als iemand het verschil kent tussen ‘saai’ en ‘niet saai’, dan is het Floris zelf wel. Floris, een man die vaker met z’n gezicht in een after zit dan in z’n eigen kussen, weet precies waar de grens ligt tussen kabbelend bestaan en flamboyant ontsporen. In zijn woordenboek betekent “niet saai” waarschijnlijk: acht gin-tonics, een verdwaald lijntje poeder, en wakker worden in een tuin waar je de eigenaar niet van kent.
Gay? Niet saai?
Dat hij zich ook waagt aan het woordje “gay”, tja... Ook daar kunnen we hem op z’n minst semi-expert in noemen. De man straalt meer queer energy uit dan een dragqueen op de gay parade, maar doet dat met zo’n nonchalante arrogantie dat het weer mysterieus wordt (of athans dat hoopt hij).
Claude blijft zen
Claude zelf blijft zoals altijd de rust zelve. Geen commentaar op de opmerking van Floris – misschien omdat hij net als wij denkt: “Laat die Floris maar even. Die zit waarschijnlijk weer in een nineties-house after met drie exen en een spiegel.” Of misschien omdat Claude domweg geen zin heeft zich te mengen in het oeverloze onderscheid tussen saai en niet-saai in Floris’ parallelle tijdlijn.