Eva Jinek over botsen met Jan Roos

Yvonne Coldeweijer vindt dat Eva Jinek uitgespeeld is

Pfffffffff. Wat een geleuter van Eva Jinek in de VARA gids zeg. In 2017 zat onze Jan bij haar aan tafel voor een verkiezingsuitzending. Alleen kon zij samen met Jeroen Pauw niet 1 vraag stellen over zijn politieke partij of ideeën, het ging alleen maar over wat hij 4 jaar eerder had gezegd op de radio of 5 jaar daarvoor had getwitterd.

Al met al was het dus voor Hilversumse begrippen een uitstekende uitzending. Iemand die ze niet mogen wordt daar namelijk heel anders behandeld dan iemand waar ze fan van zijn. Zo mocht iedere fractievoorzitter van linkse partijen in het programma zijn verhaal doen, maar Jan niet. En toen ie daar wat van zei ontplofte Jinek.

“Als het botst met een gast, zoals met Jules Deelder of Jan Roos, kom ik voor mezelf op. Ik geniet daar helemaal niet van, voel me meteen rood worden onder de make-up.” En daar gaat het dus al mis. Hoezo moet een presentator voor zichzelf opkomen? Neem een interview af. Stel de vragen die de redactie voor je op een papiertje heeft geschreven. Het gaat niet om jou.

“Ik ben heel beleefd opgevoed. Maar ik heb ook van mijn moeder meegekregen voor mezelf op te komen. Als mijn moeder een talkshow zou presenteren, zou ze mensen over de tafel trekken. Ik ben een heel aangepaste versie van haar. Maar ik heb altijd wel gezien hoe ze voor zichzelf opkwam.” Uhm. Je deed gewoon heel slecht je werk. Een talkshow draait namelijk niet om jou. Je vroeg niet naar Jan’s politieke standpunten, maar ging hem afzeiken om wat hij ooit heeft gezegd of geschreven. Terwijl dat geen fluit te maken had met de verkiezingen. En bij alle andere politici deed je dat niet. Die liet je onzalige plannen vertellen en ontbrak elk kritisch woord.

“Dan ben ik niet bang om volume of kracht te gebruiken om een tafelgast op zijn gedrag te wijzen.” Deze zin is helemaal mooi. Je noemt iemand gast en gaat dan diegene op zijn gedrag wijzen. Het was precies andersom. Jouw gast wees jou op het ontbreken van enige gastvrijheid en eerlijke nette behandeling.

Enfin, het is maar goed dat Jan nooit in de Tweede Kamer is gekozen. Wat zou hij daar ongelukkig zijn met al die lui die alleen maar om zichzelf geven en niet om het land. Het lijkt in Den Haag net Hilversum.