Entertainment

Eva Jinek gepest en geïntimideerd: ‘Verantwoordelijkheid als baas’

Woensdag verscheen een artikel in het AD over WNL-baas Bert Huisjes. Hij zou zorgen voor 'een angstcultuur', Presentatrice Eva Jinek heeft daar ook een tijdje gewerkt en zich over hem uitgelaten...

‘Gepest en geïntimideerd’

In de uitzending van Kunststof op NPO Radio 1 woensdagavond komt Eva nog terug op dit artikel. “Het is meer dan twaalf jaar geleden dat ik daar werkte, maar je moet je voorstellen dat daar nog steeds jonge journalisten werken, zoals ik dat destijds was”, zegt Eva. Ze wil verder niet in detail treden over haar ervaringen. “Ik vind dat jonge mensen die bij de publieke omroep werken gewoon in een normale werkomgeving moeten kunnen functioneren.”

Een plek waar mensen ‘gepest en geïntimideerd’ worden, is volgens Eva niet in orde. “En dat is jouw eerste verantwoordelijkheid als baas”

Oud-medewerkers zoals Merel Westrik, Roos Moggré en Leonie ter Braak doen voor het eerst hun mond open over het feit dat Bert ‘onveilig en onvoorspelbaar gedrag’ vertoont. Eva zei zich te herkennen in deze verhalen. “Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt”, zei ze tegen het AD. “Helaas, ik herken de verhalen. Ik hoop dat er nu iets gaat veranderen voor alle jonge mensen die er werken en die niet in dit soort situaties terecht mogen komen.”

Angstcultuur

Voormalig presentatrice Leonie ter Braak, van Goedemorgen Nederland, spreekt van een ‘angstcultuur’ bij WNL. “Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen. Dit hardop zeggen voelt als het bevuilen van m’n oude nest. Maar volgens mij verdient dat nest een goede schoonmaak.”

Eva vindt zeker dat ook zij als talkshowpresentatrice een verantwoordelijkheid draagt voor de manier waarop wordt omgegaan met medewerkers. “En ik voel dat na alles wat er is gebeurd, nog meer. Maar ik hoef niet na te denken of ik normaal doe tegen mensen, dat is gewoon hoe ik opgevoed ben, hoe ik altijd met mensen omga”, zegt ze. “Uiteindelijk is het heel eenvoudig: doe gewoon normaal.”

8 reacties

Tibbeleyn

Voor een miljoentje of wat mogen ze mij een heel jaar pesten. Gewoon verstand op nul, en daarna de middelvinger.

Scooby Doo

Kunnen ze niet alle studio’s ombouwen tot woonruimtes en Mediapark Hilversum omdopen naar ‘het Griezelbos’ of volledig opdoeken.

Barry

Vandaag is de censuur weer akelig irritant

P L I E N

Als een echte baas denk ik aan een sappige burgertje met bacon en kaas van de enige echte BK

P L I E N

Maarrrr..
Nu eerst effe een ijskoud Bavariaantje.
Benieuwd of er nog nieuws over Jaduh Annuhh was, heb je nog.wat nieuwe geyle fotoos van dat mokkel geript van haar site, Dennis?
We wachten in spanning af!
Proost allemaal

Bert

Allemaal achteraf klagen, maar als het miljoenen contract nog loopt zo stil als een muis want gratis geld. Als het echt zo erg was, met een flut contract ernaast. Dan was er meteen melding gemaakt.

Natnek

12 jaar geleden was jij ook niet jong, Eva. Oud, verlept wijf dat jij bent.

Jimmy saville

Mijn baas maakt zich helaas ook schuldig aan onveilig gedrag. Laatst loop ik het kantoor op zit die gek met een spijker in een stopcontact te porren. De week ervoor heeft hij ook al industrieel schoonmaakmiddel door de ranja gegoten.