
Het Britse hooggerechtshof heeft bepaald dat de term 'vrouw' uitsluitend verwijst naar iemand die als vrouw geboren is. Als gevolg hiervan heeft de Engelse voetbalbond (FA) besloten dat transgender vrouwen vanaf 1 juni 2025 niet meer mogen deelnemen aan het Engelse vrouwenvoetbal
FA volgt Schots voorbeeld
De FA volgt hiermee het voorbeeld van de Schotse voetbalbond, die eerder al besloot transgender vrouwen te weren uit vrouwencompetities. De bond verklaarde dat dit besluit is genomen na de uitspraak van het hooggerechtshof en dat het standpunt altijd is geweest om de zaak te herzien bij wezenlijke veranderingen in de wet.
Reacties en impact
Het besluit heeft geleid tot veel discussie over genderrechten in het Verenigd Koninkrijk. In onder meer Londen werd gedemonstreerd tegen de uitspraak van het hooggerechtshof. Hoewel er momenteel geen transgender vrouwen actief zijn in het Engelse profvoetbal, heeft het besluit wel impact op amateurvoetbalsters.
Engelse voetbalbond zet streep door genderfluïde personen op het veld – 'vrouwenvoetbal is voor vrouwen, punt.' geeft men aan.
Hulde! Het gezonde verstand heeft weer eens 1-0 gescoord.
FA communiceert met betrokkenen
De FA heeft aangegeven contact op te nemen met de momenteel actieve transgender vrouwen om de veranderingen uit te leggen. Ze erkennen dat dit moeilijk is voor mensen die hun favoriete sport willen beoefenen met het geslacht waarmee ze zich identificeren.
De regenboog krijgt een rode kaart
De Engelse voetbalbond (FA) gooit dus vanaf juni 2025 de deur dicht voor trans vrouwen in het vrouwenvoetbal. Met andere woorden: als je als man geboren bent, mag je niet meer met de vrouwen mee doen. Simpel, logisch en—vooral—hard nodig.
Tot voor kort mocht iedereen met een beetje lipstick en een ronde hormoontherapie zich ineens 'aanwinst voor het damesteam' noemen. Dat feestje is nu voorbij. De FA volgt hiermee het voorbeeld van Schotland, waar eerder al de roze voetbalzeepbel werd doorgeprikt.
Hulde aan de trans-Atlantische wind
Wat hier waait, is geen storm van exrtreem rechtse haat, maar een briesje van gezond verstand. Engeland durft eindelijk te zeggen wat iedereen al lang weet: vrouwenvoetbal is voor vrouwen. Niet voor mannen die vinden dat ze vrouw voelen op woensdag, maar zaterdag weer in de sauna staan met de boys.
De KNVB blijft voorlopig zwijgen. Te bang om gecanceld te worden door de Twitter-politie, of nog steeds druk bezig met inclusieve vlaggetjes naaien voor Pride Month?
Laat dat even inzinken.
De regenboogwaanzin heeft lang genoeg het sportveld bezet. Dit is geen haat tegen trans personen, dit is liefde voor eerlijke competitie. En die begint met duidelijke lijnen trekken.
De VAR is overbodig. De beslissing is genomen. En het voelt als een doelpunt voor de werkelijkheid.