Dit verdienen Kalvijn en Nina Warink per maand

Dit verdienen Kalvijn en Nina Warink per maand

Dit verdienen Kalvijn en Nina Warink per maand. Dat vertellen ze in hun eigen podcast, maar flauw is het wel, want ze doen alsof ze heel erg open zijn over hun salaris, maar vertellen ondertussen eigenlijk precies niks. We leggen het even uit.

‘Geld zou geen taboe moeten zijn’

In de fantastische podcast van Kalvijn en Nina Warink, genaamd ‘Kibbeling’, bespreken de twee verschillende stellingen. In de laatste podcast kwam de volgende stelling aan bod: “Geld zou geen taboe moeten zijn, ik ben er erg graag open over.”

Dit verdienen Kalvijn en Nina Warink per maand

Omdat Kalvijn zelf ooit een campagne heeft gedaan waar hij moest schreeuwen dat je open moet zijn over geld, moest hij dat nu ook wel zeggen. Hij en Nina kwamen namelijk al tot de conclusie dat het anders hypocriet zou zijn. “Ik wil het best zeggen: 3100 euro. Netto”, begint Kalvijn. Het eerste wat je dan denkt is: ‘huh? Dat lijkt me toch niet’.

Minimaal salaris

En daar heb je gelijk in, want dat klopt ook niet he-le-maal. Nina reageert er ook al op met: “Ja, dat is gewoon BV-eigenaar.” En dat klopt. Als BV-eigenaar ben je namelijk verplicht om jezelf salaris uit te keren. Daar zit een minimumbedrag aan verbonden. Oh, wacht. Meneer legt het zelf uit: “Dat kwam er makkelijk uit, hè? Huppatee. Als eigenaar van een BV moet je jezelf salaris uitkeren. Dat kun je gewoon op het minimale zetten, 3100 euro. Maar als je aan het einde van het jaar een half miljoen winst draait, is dat natuurlijk geen salaris… Is niet zo bij mij overigens!”

Ja, nee, precies… Hij keert zichzelf maandelijks inderdaad 3100 euro netto uit, omdat dit wettelijk zo bepaald is en het handiger is om in de BV te laten, want dan is het jouw eigendom niet. Een BV wordt namelijk gezien als een eigen rechtspersoon. Blah, blah… Veel te technisch verhaal. We snappen het wel.

Winstuitkering

Bij die 3100 euro netto houdt het dus niet op, want een winstuitkering komt hier ook nog overheen, maar dat wordt niet gezien als salaris. Waar Kalvijntje zegt geen half miljoen winst te maken in een jaar, gelooft natuurlijk niemand hem, maar wat het feitelijk bedrag is weten we ook niet. Om dan te zeggen dat je open bent over je geld…

‘Je moet het, als je het wil’

Zelf vindt hij: “Ik ben er gewoon open over, weet je wel?” Wat verdient ons Nina dan? Ga maar alvast op het puntje van je stoel zitten, want dit antwoord zal je verbazen: “Ik verdien dat ook, want ik heb ook een BV. 3100 euro.” Oh, wat gek, joh! En dan volgt nog een onwijs intelligente opmerking: “Ik vind: je moet er open over zijn als je er open over wil zijn, maar ik vind wel… Ja, ik snap het ook wel als mensen het niet willen vertellen. Dat is je goed recht.” Huh?

Toegevoegde waarde

Kalvijn en Nina hebben overigens nog wel een reden om niet he-le-maal open te zijn over het salaris dat ze verdienen. Kel legt uit: “Je moet je denk ik afvragen dan ‘wat voor toegevoegde waarde heeft het?’ en open zijn over je salaris heeft toegevoegde waarde, want dan kan je checken of je niet onderbetaald wordt of zo…” Daar reageert feminist Nina natuurlijk meteen op met: “Ja, want vrouwen krijgen vaak minder betaald dan mannen als je in loondienst bent.”

Maar volgens Kalvijn zit het zo: “Alleen het moet wel meerwaarde hebben. Kijk, ik ga niet nu vertellen hoeveel geld er op mijn rekening staat.” Praten over salaris is goed, want dan weet je of je onderbetaald wordt, maar vertel niet wat er op je rekening staat, want dan komen dieven het ophalen. Bedankt voor deze wijze les.