
EMMELOORD – Paniek in de polder! De zogeheten shared space in het hart van Emmeloord zorgt voor totale verwarring onder verkeersdeelnemers. Geen borden, geen lijntjes, geen stoplichten – oftewel: totale anarchie. En dat blijkt voor de gemiddelde Nederlander een brug te ver.
Chaos zonder betutteling
Op de Noordzijde is een verkeerszone ingericht volgens het concept shared space, waarbij voetgangers, fietsers en automobilisten zogenaamd gezellig samen de ruimte delen. Idee is: zonder keiharde regels en betuttelende bordjes moet iedereen gewoon z’n gezonde verstand gebruiken.
Maar daar gaat het dus volledig mis.
“Het is hier elke dag een verrassing wie er overleeft,
Omroep Flevoland meldt dat veel inwoners het gebied als ronduit gevaarlijk ervaren. En geef ze eens ongelijk: als de Nederlander geen blauw bordje ziet met een exact pictogram van wat ‘ie wel en niet mag doen, dan valt het systeem uit. Zelf nadenken? Dat was niet inbegrepen bij de CBR-cursus.
“Ik stond oog in oog met een oma op een scootmobiel en wist niet wie er voorrang had. Dus we hebben maar geloot,” aldus een automobilist die nog steeds met trillende handen zijn stuur vasthoudt.
Experiment mislukt?
Het idee achter shared space is ooit bedacht door in vertrouwen in menselijk gedrag. Maar in Emmeloord blijkt: zodra de instructie ontbreekt, verandert de Nederlandser in een verloren ziel, een kip zonder kop. Als er geen bordje staat dat zegt wat je moet doen, dan weet niemand meer wat ‘ie moet doen.
Wat zich in Emmeloord afspeelt, is eigenlijk meer dan een verkeersprobleem. Het is een symbool van iets groters: onze collectieve afhankelijkheid van bordjes, regels en bevelen.
Het shared space-project in Emmeloord is dus niet alleen een verkeersdrama, het is een morele test. En voorlopig zakt de mens glorieus.