Géén twaalf jaar cel voor Pakistaan voor oproep tot moord Geert Wilders

De rechtbank heeft Khalid Latif veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Meneer deed in 2018 een oproep om PVV-leider Geert Wilders te vermoorden. Latif gaat echter niet te gevangenis is, omdat Pakistan geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft. Ofwel: géén twaalf jaar gevangenisstraf dus.

moord Geert Wilders
moord Geert Wilders

Géén twaalf jaar cel voor Pakistaan voor oproep tot moord Geert Wilders

Géén twaalf jaar cel voor Pakistaan voor oproep tot moord Geert Wilders. De Pakistaanse cricketspeler deed vijf jaar geleden de oproep op Facebook als reactie op een door Wilders bedachte cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. Als reactie daarop werden er veel demonstraties gehouden in Pakistan. “Men mag het niet eens zijn geweest met het voornemen van Wilders om de cartoonwedstrijd te houden, maar het oproepen tot een moord om de cartoonwedstrijd te verhinderen en een geldbedrag uitloven om de organisator van die wedstrijd te doden, moet wat het OM betreft heel zwaar bestraft worden”, aldus de aanklager twee weken geleden. 

Wilders maakte gebruik van zijn spreekrecht en vertelde over de impact van de doodsbedreigingen die hij regelmatig krijgt. “Het gaat om basale dingen die ik niet meer kan doen. Een luchtje scheppen, een blokje om in de buurt, ergens alleen naartoe gaan. Dat alles went nooit. Je leert ermee omgaan, maar het went nooit.” 

Matchfixing

Khalid Latif was als tiener een talentvol cricketer. Op zijn veertiende maakte hij zijn debuut en als aanvoerder van het Pakistaan onder-19 team won hij de wereldbeker. Daarna ging het bergafwaarts met zijn carrière, die eindigde met een schorsing na beschuldigingen van matchfixing.

Daarna verveelde meneer zich en begon Khalid met het bedreigen van Wilders. De impact van zijn woorden in Pakistan moeten volgens cricketkenner John van Vliet echter niet worden onderschat, zo vertelde hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“Ook als aanvoerder van een juniorenteam dat wereldkampioen wordt, vergaar je in een cricketland als Pakistan zeker bekendheid. Vergelijk het met voetbal in Nederland. Van het elftal dat in 2006 en 2007 het jeugd-EK won, zijn de spelers ook heel bekend geworden. Als iemand van hen met een opvallend statement komt zou dat bij ons ook veel aandacht trekken.”