Voorlopig geen Temptation Island op de buis: “Eerst de gesprekken met de melders”

Voorlopig geen Temptation Island op de buis. Gelukkig maar. Dat lieten RTL-directeur content Peter van der Vorst en producent SimpelZodiak weten. Inmiddels hebben veertien geldwolven zich al gemeld bij strafadvocaat Sébas Diekstra. Ze zouden ‘psychische klachten’ hebben overgehouden na deelname aan het programma.

Voorlopig geen Temptation Island op de buis
Voorlopig geen Temptation Island op de buis

Voorlopig geen Temptation Island op de buis

“Het beeld dat wordt geschetst door advocaat Diekstra maakt het nog urgenter om samen met producent Simpel Zodiak met de melders in gesprek te gaan”, aldus Van der Vorst in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Die wens hebben we eerder deze week in een gesprek met Diekstra al uitgesproken. We hebben tot op het moment van deze reactie nog niets gehoord en hebben zelf geen nieuwe meldingen gekregen. We hopen dat hij zo snel mogelijk op onze uitnodiging ingaat, zodat we een compleet beeld kunnen krijgen van de situatie. We vinden het uiterst belangrijk om persoonlijk de ervaringen van deze oud-deelnemers zelf te horen.”

“Wij begrijpen dat er veel wordt gereageerd vanuit verschillende partijen op wat er in de media verschijnt. Veel aannames zijn niet juist. Onder andere over nazorg en boeteclausules. Er wordt intensieve nazorg geboden en met deelnemers wordt uitgebreid stilgestaan bij het doel van boeteclausules. Dat gaat nooit over melden, alleen over spoilers en spelbederf. In het hele maakproces wordt benadrukt dat melden altijd mogelijk is. Een andere aanname is een nieuw seizoen. Er is nog geen nieuw seizoen besteld en we zullen daarin geen nieuwe stappen zetten totdat we meer duidelijkheid hebben. Eerst de gesprekken met de melders.”

SimpelZodiak reageert

Een woordvoerder van SimpelZodiak reageerde ook. “We hebben RTL verzocht de pauzeknop even in te drukken. Overigens waren we nog niet begonnen aan de voorbereidingen van een nieuw seizoen van Temptation Island. We willen eerst weten wat er precies aan de hand is en in gesprek met de heer Diekstra.”

“Wel zien we allerlei verhalen in de media verschijnen die onwaar zijn. Dat kandidaten volgestopt worden met alcohol bijvoorbeeld. Tegen de avond mogen zij pas alcoholische drankjes drinken, maar dat wordt wel vanuit de productie gemonitord. Daarnaast worden zorgvuldig gescreend vooraf. Niet met één gesprek maar meerdere. Ze worden bovendien niet alleen tijdens het programma maar ook lange tijd daarna zorgvuldig begeleid. We hopen snel in gesprek te gaan. Juist ook met de kandidaten en dit zorgvuldig op te lossen. Bovendien houden de makers zich aan strikte richtlijnen en protocollen die jaarlijks worden geëvalueerd met RTL.”