Jan Roos: De NPO gunt Sigrid Kaag mooi afscheid

De NPO gunt Sigrid Kaag mooi afscheid
De NPO gunt Sigrid Kaag mooi afscheid

Hebben jullie College Tour met Sigrid Kaag al gezien? Dat kan ook niet, want het wordt pas over twee dagen uitgezonden. Toch weten we wel al wat het belangrijkste onderwerp is van dat programma. De dochters van Kaag vragen haar te stoppen met haar werk uit veiligheidsoverwegingen en hun moeder reageert op die boodschap met droge tranen.

Droge tranen inderdaad, want ze huilt niet vloeibaar. Liever gezegd, ze huilt niet. Maar dat doet er niet toe, want overal in de media is te lezen dat ze in tranen is uitgebarsten. College Tour is de voorloper van Open Kaart. De gasten worden niet geïnterviewd, maar mogen hun PR komen doen. 

Zelfs beroepscrimineel Willem Holleeder kreeg er alle ruimte om zijn praatje te houden. Soms komt er opeens een kritische vraag uit het publiek en dan zie je presentator Twan Huys zich een beetje schamen. Het moet namelijk wel een beetje gezellig blijven. Overigens zie je, net als bij de Glimworm, vrijwel alleen maar mensen in het programma waar Huys zich goed bij voelt.

Zelfs beroepscrimineel Willem Holleeder kreeg er alle ruimte om zijn praatje te houden

Sigrid Kaag op de NPO is een soort testbeeld. Ze is altijd overal. Dat komt omdat de NPO gek op haar is. Wat zeg ik, voor de afgelopen verkiezingen werd er zelfs een documentaire uitgezonden over haar dat door haar campagneteam in elkaar was gezet. Als dank kreeg de toenmalige baas van de NPO Shula Rijxman een wethouderschap in Amsterdam van D66 aangeboden. 

Je kan wel zeggen dat de publieke omroep heeft geholpen aan de zetelwinst voor die partij door mevrouw Kaag overal te presenteren als de nieuwe premier van dit land. Kaag ging het helemaal anders doen en Kaag is een vrouw. Dat laatste schijnt ook heel erg belangrijk te zijn. 

Waarom gaat ze nep zitten huilen?

En nu krijgt Kaag van dezelfde NPO een mooie uitweg om te stoppen met de Nederlandse politiek. Niet omdat ze incompetent is, niet omdat ze een waardeloze minister is geweest, niet omdat ze helemaal nooit een seconde nieuw leiderschap heeft getoond dat ze beloofde, niet omdat D66 op zwaar verlies staat in de peilingen, maar omdat Sigrid bij de opname van College Tour haar kinderen hoorden zeggen dat ze ermee moet ophouden voor haar veiligheid. 

Waarom moet dat op televisie? Waarom worden die kinderen ernaar gevraagd? Waarom gaat ze daar nep zitten huilen? Omdat de NPO haar een mooi afscheid gunt. Ze hebben haar op de troon neergezet en nu helpen ze haar, na een mislukte carrière, zonder afgang richting de uitgang.