Victoria Koblenko blijkt racistisch tot in de haarvaten!

cornrows
cornrows

We hebben de C! We hebben de A! We hebben de ancellen! En nu allemaal in koor: CAN-CEL-LEN CAN-CEL-LEN CAN-CEL-LEEEEEN!

Actrice Victoria Koblenko maakt op Instagram uitgebreid excuses voor een zwaar racistisch vergrijp. Vorige week postte ze een foto’s waarin ze haar haar in zogenaamde cornrows droeg. Volgens Dennis zijn cornrows een bijgerecht bij Van der Valk, maar in werkelijkheid doelt Koblenko hiermee op een bepaalde een haardracht. Een stijl van haarvlechten waarbij het haar heel dicht bij de hoofdhuid wordt gevlochten. En dat mag niet meer.

Dit zegt ze er zelf over:

“Waarom ik een racist ben ?

(op deze foto)
Beloof je me dat je tot het einde doorleest?
Alweer dezelfde foto, hoor ik je denken. Ja, het moet even. Vorige week plaatste ik deze foto. Hij was 4 jaar geleden gemaakt voor een campagne voor women empowerment, maar door de omstandigheden ( die er nu ff niet toe doen) was ie niet gebruikt. Zonde, want daar had een talentvol team belangeloos aan gewerkt. De haarstylist had me destijds prachtig ingevlochten. Waar ik me toen niet bewust van was, evenmin als de haarstylist zelf ( van Surinaamse afkomst) is dat specifiek deze vlechten zwarte vrouwen diep kunnen kwetsen. Deze cornrows of canerows refereren namelijk aan het verleden van slavernij en onderdrukking. Dat heb ik vorig jaar geleerd op @withuiswerk.

In vele Afrikaanse landen waar ik op reis ben geweest, was invlechten een soort brug, het elimineren van een taal barrière, een manier om dichterbij elkaar te komen ( in mijn ervaring ). Maar het invlechten van wit haar wordt soms als intens pijnlijk ervaren, omdat zwarte vrouwen dit jaren lang werden geacht te bedekken. Daarom is het not done om deze haardracht te dragen voor witte mensen ongeacht of ze daarmee hun waardering en inspiratie willen uiten. Deze oude foto heb ik 10 dagen geleden geplaatst zonder bij deze gevoeligheid stil te staan = blinde vlek. Het was de enige foto die ik op m’n telefoon kon vinden met bruin haar, maar dat is geen excuus voor de blinde vlek, want ik had kunnen weten dat de tijdsgeest deze braids niet kan verdragen. Mijn oprechte excuses voor de mensen die dit heeft gekwetst.

Ook al was er maar 1 opmerking onder de foto dat dit culturele toe-eigening is. Die was terecht. Jullie kunnen niet ruiken dat het gaat om een oude foto, gemaakt in een tijd waarin er geen open zenuw was voor dit verschijnsel.

Er is mij 2 keer in DM verzocht deze foto van mijn feed te halen. Dat lijkt verwaarloosbaar, maar ik denk dat er meer ruimte moet komen voor dat geluid. En die ruimte probeer ik te maken door deze foto juist NIET te verwijderen. Als deze foto verdwijnt, leert niemand hier iets van.”

Nou Vic. Nu maar hopen dat de woke cultus je gaat vergeven voor deze zonde.