Dennis Schouten: ‘Nog nooit zoveel bedreigingen ontvangen’

Dennis Schouten: ‘Nog nooit zoveel bedreigingen ontvangen’

Na een spektakelstuk verloor Nederland afgelopen vrijdag uiteindelijk van Argentinië. Een dag erna speelde Marokko met enorm veel inzet tegen Portugal en wonnen ze, terecht. Vervolgens braken er voor de zoveelste keer rellen uit in Nederland. Het bracht me op een ludiek idee, dacht ik. Instagram, Facebook en veel Marokkaanse Nederlanders denken er anders over. Ik heb nog nooit zoveel bedreigingen ontvangen.

Support de underdog

Ik support eigenlijk altijd de underdog. Daarom ben ik veertien jaar geleden ook supporter van Willem II geworden. Een overwinning is dan echt een groot feest, een nederlaag ingecalculeerd. Ik heb op vele plekken dat feestje gevierd, maar ik heb mij nooit misdragen… Althans, ik heb nooit iets kapot gemaakt wat niet van mij was of met vuurwerk lopen knallen. Ik begrijp de euforie van de Marokkaanse Nederlanders, maar waarom iedere keer weer in de kou op straat staan? En waarom moet dit ‘feest’ telkens beëindigd worden door de ME?

Waarom?

Sterker nog, waarom mocht er überhaupt tot vier keer toe op straat gefeest worden? Als Ajax landskampioen wordt mogen ze niet eens één keer per jaar op het Museumplein in Amsterdam staan. Oproepjes van de Politie en Najib Amhali die vriendelijk vroegen om niets kapot te maken hebben niet geholpen. Na de overwinning op Portugal zag ik een tweet van de politie met: ‘Als je op straat gaat feesten hou het dan gezellig, anders grijpen wij in’. Terwijl iedereen toen al wist dat het twee uur later weer mis zou gaan. Verbied het dan gewoon vooraf.

Stel je voor…

Stel nou dat er honderden Nederlanders in Rabat, Casablanca en Marrakesh op straat feest zouden gaan vieren na een overwinning van het Nederlands elftal. Hierbij zouden enkele auto’s in brand worden gestoken, illegaal vuurwerk worden afgestoken en hulpverleners belaagd worden… Je kunt zelf wel invullen hoe dat zal aflopen.

Marokko Rel-shirt

Terug naar het Marokkaanse elftal: ik was oprecht blij toen ze Portugal hadden verslagen. Simpelweg omdat de underdog had gewonnen. Echter, toen het in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag weer mis ging omdat ‘het feest’ voor de zoveelste keer uit de klauwen liep, was ik er klaar mee en zocht ik naar een creatieve manier om dit te uiten: Het officiële RoddelPraat Marokko Rel-shirt. (Tekst gaat verder onder de afbeelding).

Roddelpraat Marokko Rel shirt
Dennis Schouten: ‘Nog nooit zoveel bedreigingen ontvangen’ 3

Natuurlijk wist ik dat een bepaalde groep hier niet om zou kunnen lachen, het als een provocatie zou zien of als een belediging. Echter, dit ervaar ik ook als een bepaalde groep mensen spullen kapot maken, hulpverleners in gevaar brengen en dat drie dagen later vrolijk opnieuw doen. Dit shirt beschikt over weinig smaak, maar is nog altijd smaakvoller dan het vreugdefeest van Marokkaans tuig dat zich in de binnensteden heeft misdragen. Althans Marokkaans.. 90% van die jongelui zijn gewoon in Nederland geboren.

Binnen anderhalf uur hadden we er 133 verkocht. Daarna verwijderden Instagram en Facebook onze post wegens ‘haatdragend taalgebruik of haatdragende symbolen’. Op de achterkant van hier shirt stond Allahoe Akbar met rugnummer 10. Allahoe Akbar betekend god is de grootste. Liefdevoller wordt het niet toch? De echte reden dat de post verwijderd werd, was dat allerlei pro-Marokkaanse accounts een oproep hadden geplaatst om ons massaal te rapporteren, kennelijk dus met succes.

‘Nog nooit zoveel bedreigingen ontvangen’

Vervolgens stroomden de doodsbedreigingen binnen. Ik gok ongeveer honderd alleen aan mij gericht. Jan heeft er ook veel ontvangen begreep ik zojuist. Velen met mijn adres erbij. Het geeft even een onprettig gevoel, maar meer niet. Ik ben tenslotte niet de moeite waard om jaren voor in de gevangenis te zitten, lijkt me. Een zekere cherrythebomb stuurde naar mij: ‘Jij eindigt net als Peter’. Trots op de moord op Peter R. de Vries en willen dat mij dat ook overkomt. Als we dan over smaak praten is het Marokko Rel-shirt ineens best smaakvol.

Hopen op een kampioenschap voor Marokko

Ik hoop dat Marokko wereldkampioen wordt en dat heel Nederland in het officiële RoddelPraat Marokko Rel-shirt vervolgens met elkaar de polonaise loopt met ‘Mocro flavour’ van Ali B op de achtergrond. Maar in deze barre tijden adviseer ik jullie vooral om dan de auto ergens binnen neer te zetten.

UPDATE: Met het oog op onze veiligheid hebben we zojuist besloten de achterkant van het shirt toch aan te passen. In de uitzending vertellen we hier meer over.