Jan Roos: Meningendictatuur

Het is nog maar een aantal jaar geleden dat ik een brave mediagebruiker was. Ik las twee kranten (van papier) per dag, elke avond keek ik het NOS Journaal en verder deed ik de buis weleens aan voor een talkshow. Maar nu doe ik dat al jaren niet meer omdat het niet om aan te gluren is. En dat is niet alleen een smaakkwestie, het is een inperking van de democratie. Dat klinkt zwaar en dat is het ook.

Jan Roos: Meningendictatuur
Jan Roos: Meningendictatuur

Jan Roos: Meningendictatuur

Jan Roos: Meningendictatuur. Nu zullen wel een aantal mensen denken dat ik door ben geslagen, al vind ikzelf van niet. Maar goed, elke gek vindt iedereen gestoord behalve zichzelf. Dat gezegd hebbende kan ik niet anders zeggen dat het aanbod van journalistieke producten in ons vrijwel stil is komen te staan. Of liever gezegd, ze zijn er bijna niet meer. Dat moet ik even uitleggen aangezien het niet zo is dat je minder kan kijken, luisteren of lezen. Het is alleen totaal niet meer journalistiek. Het NOS Journaal is een opvoedkundig programma met thema’s die een kosmopolitische elite interessant vindt om het gepeupel te onderwijzen. Radio1, muziekzenders op 3FM na hebben niet zoveel met de maatschappij vandoen, is het NOS Journaal op steroïden. Daar komen alleen nog maar de juiste mensen met de juiste meningen over de juiste onderwerpen aan het woord. Het is een soort D66-spreekbuis die de hele dag klimaat, diversiteit, anti-boer, anti-rechts, pro-immigratie, pro-EU over je uitbraakt. Met journalistiek heeft het niets vandoen.

Jan Roos: “Het NOS Journaal is een opvoedkundig programma met thema’s die een kosmopolitische elite interessant vindt om het gepeupel te onderwijzen.”

Journalistiek is simpel gezegd verslag doen van een actualiteit of eerdere gebeurtenis. De bedoeling is om feiten zo neutraal en objectief mogelijk te brengen. En dat is nou juist hetgeen niet meer wordt gedaan.

Journalistiek in ons land is het overbrengen van de juiste mening over een actualiteit of eerdere gebeurtenis. Een andere mening krijgt geen ruimte. Werkelijk nergens wijkt er een zogenaamd journalistiek product af van de het overbrengen van wat men wil dat het volk vooral vindt. Nou ja, alleen een programma van Ongehoord Nederland laat een ander geluid horen en juist die omroep wil men vanuit de NPO verbieden vanwege die andere mening. Om het nog schrijnender te maken is de reden voor het verbod dat ON zich niet aan “journalistieke waarden” houdt. Dit is natuurlijk bijzonder grappig als het niet zo verschrikkelijk verdrietig is. Want het gevolg is dat we maar één mening mogen hebben en horen. Precies zoals het in elke dictatuur gaat.