Dennis Schouten heeft schurft: ‘Jezelf pijn doen om geen jeuk te hebben’

Ik dacht dat alleen ontzettend smerige mensen schurft konden krijgen. Je leest er de laatste tijd steeds meer over in het nieuws, vieze studenten in studentenhuizen die elkaar het geven. Mooi niet, ook als je alleen woont kun je het dus kennelijk makkelijk krijgen.

Dennis Schouten heeft schurft
Dennis Schouten heeft schurft

Jeuk aan de voeten

Zo’n zes weken geleden begon het met ontzettende jeuk aan de voeten, ik dacht dat het muggenbulten waren en dat ik dikke pech had. Ik loop tenslotte vaak op blote voeten door mijn appartement.

Echter, deze muggenbulten verdwenen niet en het jeukte dermate erg dat ik ze kapot krapte tot ik uiteindelijk een pleister nodig had om verdere schade te voorkomen. Eczeem, een of andere vage allergie? Voor de zekerheid toch meer even langs de dokter.

Dokter weet het ook niet

Met de voetjes op tafel bij de dokter wist de dokter het ook niet. Mogelijk was het schurft, maar dat wist de beste man niet zeker. Ik kon zalf of tabletten meekrijgen tegen schurft als ik dat zou willen. Het leek me een beetje onzinnig om zomaar medicijnen te nemen voor iets waarvan het me sterk leek dat ik het zou hebben dus werd ik doorgestuurd naar de dermatoloog.

Het was ruim twee weken wachten voordat de dermatoloog tijd had en die twee weken waren een ramp. Langzaam kroop het letterlijk omhoog richting mijn benen en was ik zonder dat ik het doorhad de hele dag aan het krabben. Walgelijk.

Duidelijke diagnose: Schurft

Ik was nog geen minuut in het kamertje van de dermatoloog en hij zag door zijn lens heen direct wat het was: ‘Een hele duidelijke diagnose, schurft’. Smerig voelde ik me. Wel wist deze man mij te vertellen dat er tegenwoordig meer mensen met Schurft rondlopen dan met Chlamydia. Echter, niemand hangt dit aan de grote klok want dan wil niemand je meer zien.

Het eerste wat ik moest doen waren wat telefoontjes plegen met mensen die het mogelijk ook hebben en ik mocht kiezen of ik tabletten wilde slikken of zalf wilde smeren. De volgende dag zou ik voor een week naar Mallorca vliegen dus ik koos zalf. Je moet dat alles op 60 graden wassen en jezelf van top tot teen insmeren. Een week later herhaal je dit.

Ondertussen ben ik ruim drie weken verder en ga ik nog kapot van de jeuk. Vanaf het eerste moment dat je jezelf hebt ingesmeerd hoor je niet meer besmettelijk te zijn volgens het RIVM, echter is het gebruikelijk dat je nog een week of zes jeuk kunt hebben. Het is een ramp, je krabt alles open en slapen is helemaal een pittige opgave. Ik adviseer iedereen, heb je jeuk ga naar de dokter. Als je een jasje aandoet van iemand met schurft (die zich niet heeft laten behandelen) ben je waarschijnlijk al besmet.